NA24.no

Jens skal redde verden

- Det virkelige store som skjer nå, er at Kina kommer. Vi bruker også i dag 600 milliarder kroner på å subsidiere fossilbrensel, mens vi bruker rundt 100 milliarder på fornybarenergi. Det går ikke, sier Jens Stoltenberg.
- Det virkelige store som skjer nå, er at Kina kommer. Vi bruker også i dag 600 milliarder kroner på å subsidiere fossilbrensel, mens vi bruker rundt 100 milliarder på fornybarenergi. Det går ikke, sier Jens Stoltenberg. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Hvis han overlever Oslo-trafikken: - Det er en spesiell opplevelse å sykle i denne byen.

AKER BRYGGE (Nettavisen): I åtte år som statsminister ble Jens Stoltenberg kjørt rundt i limousine med et kobbel av livvakter og rådgivere på slep. Nå har han igjen blitt en syklingens mann.

Men det er ikke bare gode opplevelser han har.

- Jeg har begynt å sykle i denne byen igjen. Det er en spesiell opplevelse. Jeg er veldig glad i å sykle, både i marka og byen, men det er ikke til å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å bedre forholdene for syklister i Oslo, sier Jens Stoltenberg til Nettavisen.

- Selv enkle tiltak som å male, eller merke sykkelveiene ordentlig, klarer man ikke. Det er snakk om enkle tiltak, mener han.

- Har du hatt noen nær døden opplevelser på sykkelsetet?

- Jeg er blitt en gammel mann, så jeg sykler veldig forsiktig. Derfor har det gått bra, sier den påtroppende Nato-lederen.

- Det virkelige store som skjer nå
Nettavisen møter Stoltenberg i forbindelse med fremleggelsen av FN-rapporten New Climate Economy i Oslo, hvor han har representert Norge

Han fremhever tre hovedtrender som alle vil skape store miljøproblemer fremover hvis man sitter stille:

  • Verdens energiforbruk vil øke med 30 prosent de neste 15 årene som følge at vi blir flere mennesker, samt at et generelt løft i velstanden i verden.
  • Etterspørselen etter mat vil fra 2006 til 2015 øke med 30 prosent.
  • Flere mennesker vil bo i by, 30 prosent fra 2015 til 2030.


For å håndtere dette trekker Stoltenberg frem tre hovedtiltak. For det første må man øke bruken av CO2-avgifter og karbonkvoter - og fjerne subsidier.

- Det virkelige store som skjer nå, er at Kina kommer. Vi bruker også i dag 600 milliarder kroner på å subsidiere fossilbrensel, mens vi bruker rundt 100 milliarder på fornybarenergi. Det går ikke.

- Trenger en revolusjon
Han mener at man også må få økt investeringstakten innen miljøvennlige tiltak som infrastruktur for sykkel, kollektivtransport, i jordbruk og skog, med mer.

- Og til slutt må vi øke satsningen på forskning og utvikling. Vi trenger en smarttelefonrevolusjon innen miljø, sier Stoltenberg.

Han viser blant annet til den ekstreme utviklingen man har sett innen elbilteknologi de siste årene.

Noe av det mest positive med rapporten, ifølge Stoltenberg, er at den har forankring hos viktige internasjonale næringslivsledere, politikere og organisasjoner som Verndensbanken.

- Og den velger ikke mellom vekst og miljø, sier Stoltenberg.

Hauge: - Gir oss utvetydig støtte
Også Norges fremste miljøforkjemper, Bellonas Frederic Hauge, er fornøyd med rapporten.

I en blogg hos Nettavisen skriver han:

«Bellona har i mange år hatt som hovedbudskap at klimainnsats ikke trenger å være dyrt, men tvert imot kan skape vekst. Denne rapporten gir oss utvetydig støtte: Den slår fast at økonomiske modeller «har en tendens til å overvurdere kostnadene knyttet til klimahandling og samtidig undervurdere gevinstene», samtidig som det legges til at «likevel viser de samme modellene at vekst og klimahandling kan gå sammen».

LES BLOGGEN HER: Verden må handle umiddelbart


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere