*Nettavisen* Økonomi.

Jens Stoltenberg støtter Trumps Nato-refs

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deler Trumps kritikk av Nato-land som ikke oppfyller pengekravet på to prosent av BNP. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Natos generalsekretær støtter Donald Trumps utbrudd mot egen forsvarsallianse, og savner en plan for hvordan Norge skal nå toprosentmålet.

10.01.19 05:10

I 2018 langet USAs president Donald Trump langet ut mot de alliertes finansielle innsats i forsvarsalliansen. Presidenten om konsekvensene hvis ikke alle Nato-land brukte to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Norge bruker i overkant av 1,5 prosent, skriver Dagens Næringsliv (DN).

– Norge er nå eneste Nato-land som grenser til Russland som ikke bruker to prosent. Et flertall av medlemslandene har lagt frem en plan om å nå to prosent. Det har ikke Norge, sier Stoltenberg til DN. Han legger til at Norge også har et lavere tempo i bevilgningene enn mange andre.

Les også: Donald Trump: - Jens Stoltenberg er min største fan i hele verden

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har god samvittighet for progresjonen i forsvarsbevilgningene.

Overfor DN sier Bakke-Jensen at regjeringen har økt forsvarsbudsjettene hvert år siden Jens Stoltenberg sluttet som statsminister og at i neste langtidsplan fra 2021 til 2024 skal Norge fortsette å strekke seg mot to prosent.

Annonsebilag