NA24.no

Jens størst i Europa

Sist oppdatert:
Ingen andre land i Europa er så store på børs.

Ingen andre europeiske land har like stor andel statlig eierskap på børsen som Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Næringsminister Dag Terje Andersen har invitert en av svensk næringslivs mektigste menn, Marcus Wallenberg, for å snakke om eierskap på regjeringens eierskapskonferanse. Wallenberg-familien er en av de største eierne i svensk næringsliv og gjennom Investor AB storaksjonær i svenske selskaper som ABB, Ericsson, Saab. storbanken SEB og en rekke andre selskaper.

Og i motsetning til den svenske staten, som nå er i ferd med å selge seg ned på Stockholms-børsen, er Wallenbergene langsiktige. Svært langsiktige.

Staten størst på børsen
Mange hevder at det her til lands er staten som har tatt Wallenbergenes rolle som garantist for norsk eierskap. En ting er i alle fall sikkert, mens svenskene har rundt syv prosent statlig eierskap på børsen, er det over 30 prosent her til lands.

Ifølge statistikk fra Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) er offentlig eierskap i Norge klart større enn i mange andre land og når det gjelder offentlig eierskap i børsnoterte selskaper, er Norge helt i Europa-toppen.

- Den gjennomsnittlige offentlige eierandelen på Europas børser er om lag fem prosent. Dette viser at Norge ligger svært høyt, sammenlignet med de fleste andre land, heter det i rapporten.

Nedsalg i Europa
I en rapport om offentlig eierskap i Norge bidro børsnoteringen av Telenor og Statoil bidro til å øke den offentlige andelen på Oslo Børs betraktelig. Like etterpå ble toppen for det offentlige eierskapet på Oslo Børs nådd. Etter der har eierskapet sunket noe, som en følge av flere nedsalg som regjeringen Bondevik gjennomførte.

I de fleste andre land går trenden den andre veien. Ifølge rapporten har det offentlige eierskapet blitt redusert i mange land helt siden slutten av 1980-tallet.

Det var «jernkvinnen» Margareth Thatcher som ledet an, med en privatiseringsbølge som i England startet i 1979. Franskmennene fulgte etter på slutten av 80-tallet og gjennom 1990-årene tiltok privatiseringene i OECD-landene med en topp i årene 1997-99.

Blir ikke mindre
I Norge er det lite sannsynlig at statlig eierskap vil bli særlig mindre i nær fremtid. Salgsfullmakter som den forrige regjeringen fikk, er trukket tilbake.

Soria Moria-erkæringen gir klare signaler om at det offentlige eierskapet skal opprettholdes. Dagens eierandeler i SDØE, Statoil, Norsk Hydro, Telenor og DnB NOR skal opprettholdes. Statkraft skal opprettholdes som et heleid statlig selskap, Statnett og Statsskog skal ikke selges eller delprivatiseres. Folketrygdfondet, eller Statens pensjonsfond –Innland som det nå heter, vil kunne få utvidet adgang til å investere i norsk næringsliv. Tiden vil vise om dette blir en pause eller en full stopp i privatiseringen av statlig næringsvirksomhet i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere