*Nettavisen* Økonomi.

Jens vurderer skattekutt

Statsminister Jens Stoltenberg åpner for at skattekutt kan være neste krisepakke.

24.11.08 07:00

I dag la statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fram nok en krisepakke for å bedre på situasjonen i norsk næringsliv. Over 50 milliarder kroner ble smelt i bordet. Nå vurderer statsministeren å kutte skattene for vanlige folk.

NA24 – din næringslivsavis

- Når det gjelder skatt, så har Frp foreslått store skattelettelser til de som har mest. Det er ikke aktuelt å endre på. Men vi avviser ikke at det kan bli aktuelt å gjøre noe på skatt, sier statsminister Jens Stoltenberg til NA24.

- Kan kutte mer
- Vi har allerede redusert skatten for de med lave og midlere inntekter, og vi kan gjøre mer, hvis vi ikke treffer husholdningene med lavere renter. Vi vil hele tiden se hva som fungerer best, og gjøre det som er nødvendig, sier Stoltenberg til NA24.

- Så det kan bli aktuelt å kutte skatten for vanlige lønnsmottakere?

- Jeg vil ikke spekulere mer i det nå, fordi min jobb er å presentere tiltakene når de er klare, ikke drive med spekulering. Vi har lagt fram en rekke tiltak for å bedre på situasjonen, så får vi se hva som kommer, sier Stoltenberg.

- Renten viktigst
Han mener det viktigste grepet for å bedre folks kjøpekraft, er å få renten ytterligere ned.

- Rentene går nå ned. Og vi er opptatt av å sørge for at det slår igjennom til alle med boliggjeld. Lavere renter treffer husholdningene, og er det viktigste grepet for å hjelpe folk flest og husholdninger med gjeld. Hvis vi ikke treffer dem med det, må vi ser på andre tiltak, fastslår Stoltenberg.

- Trenger mange pakker
Statsministeren gjør det helt klart at det fort kan komme flere krisepakker for å hjelpe på situasjonen i norsk økonomi.

- Regjeringen har gjennomført tiltak, lansert nye tiltak i dag og kommer med nye tiltak der og når det er nødvendig, der og når det trengs. Vi trenger mange pakker, sier Stoltenberg.

Han nevner at satsingen i statsbudsjettet på mer veibygging og oppussing av skoler og andre kommunale bygg, den store bankpakken på 350 milliarder kroner, utvidelsen av låneadgangen i kommunalbanken med 20 milliarder kroner, og dagens kraftige økning av rammen til GIEK på 50 milliarder kroner som eksempler på at regjeringen følger situasjonen.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke imponert
Det imponerer likevel ikke Frp.

- Dette er et skritt i riktig retning, men det kommer sent. Dette er tiltak Frp sammen med næringslivet har etterlyst en stund. Det er hyggelig at regjeringen kommer med benene slepende etter seg. Men det er andre virkemidler som nå må til, sier Øyvind Korsberg, nestleder i næringskomiteen for Frp, til NA24.

- Kutt skattene
Han mener at statsbudsjettet som skal vedtas i Stortinget neste torsdag er fullstendig utdatert.

- Når krisepakkene kommer haglende nesten hver søndag, har ikke regjeringen skjønt situasjonen. Det bekrefter også statsministeren, når han sier regjeringen vil komme med flere tiltak fremover, mener Korsberg.

Frp-representanten mener det viktigste regjeringen nå kan gjøre er å kutte skattene, både for næringslivet gjennom arveavgiften og formuesbeskatningen og for vanlige arbeidstakere.

- Når finansminister Kristin Halvorsen går ut i VG og sier at folk må bruker mer penger for å få opp forbruket, må de også få mer penger å handle for. De må få et større økonomisk handlerom enn det som er tilfellet i dag. Det håper jeg de kommer med neste søndag, sier Korsberg.

- Bør være enkelt
Korsberg på sin side tror ikke det blir for vanskelig for regjeringen å lansere skattekutt som en ny krisepakke.

- Nei, det burde være meget enkelt. Når Kristin Halvorsen oppfordrer folk til å handle mer, da er det skattelettelser som er virkemidlet her. Det ser man i andre land, og da bør det være mulig for denne regjeringen også. Sv har jo doktorgrad i å ta politiske nederlag. Å svelge et nederlag til kan umulig være vanskelig, mener Korsberg.

- Men skal ikke regjeringen ha honnør for at de kommer med krisepakker og faktisk viser handlekraft?

- Jo, de skal ha honnør for at de gjør søndager til interessante politiske dager. At disse redningspakkene kommer på søndager er for å prøve å vise at de har handlekraft. Men det er fullt mulig å vise handlekraft de andre dagene i uken også. Men jeg synes dette viser at de ikke har den handlekraften som har vært nødvendig og som vi i Frp og resten av opposisjonen har etterlyst, mener Korsberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag