NA24.no

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Jensen advarer bankene mot å skru opp rentene

Sist oppdatert:
Finansminister Siv Jensen (Frp) advarer bankene mot å bruke nye kapitalkrav som en unnskyldning for å sette opp utlånsrentene.

- Det er viktig å sikre seg for eventuelle nedgangstider, men det er ikke slik at bankene kan dekke seg bak dette og bruke det som unnskyldning for renteoppgang, sier Jensen til Dagens Næringsliv (DN) ifølge NTB.

Norske banker har levert svært gode resultater i høst, og Sparebank 1 Midt-Norge-sjef Finn Haugan har sagt at «vi er inne i en gullalder». Nylig la finanskonsernet DNB fram et resultat som var én milliard kroner bedre enn ventet.

- Vi må ha gode reguleringer som sikrer bankene solide buffere for nedgangstider, men det er også viktig for oss å ivareta forbrukernes interesser, sier Jensen.

Jensens forgjenger Sigbjørn Johnsen (Ap) signaliserte i vår at bankene måtte holde mer egenkapital bak boliglån, de såkalte boliglånsvektene, noe som blant annet førte til flere rentejusteringer.

- Det er ingenting som tyder på at de økte rentemarginene er nødvendige på grunn av boliglånsvektene. Men dette er det bankene som må vurdere, overfor seg selv og egne kunder. Bankkundene har dessuten mulighet til å signalisere hva de mener er rimelig og urimelig gjennom sin atferd og ved å bytte bank, sier Siv Jensen. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere