*Nettavisen* Økonomi.

Jensen åpner for nye skattekutt

NED MED SKATTENE: – Norsk økonomi er inne i en omstilling etter mange år med sterk vekst i etterspørselen fra petroleumsnæringen. Fastlandsøkonomien må i større grad bidra til å finansiere økende utgifter til pensjoner, helse og omsorg, sier finansminister Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Regjeringens skattereform skal legges fram i løpet av høsten. Finansminister Siv Jensen (Frp) åpner for skattekutt også for vanlige folk.

02.08.15 12:30

– Skattenivået skal ned, og skattesystemet skal dreies i en mer vekstfremmende retning, sier Jensen til NTB.

Hun antyder at redusert selskapsskatt vil være en del av skattereformen som regjeringen nå jobber med. I så fall går det mot lettelser i personbeskatningen også.

– Det er naturlig å se dette i sammenheng, men detaljene vil vi først gjøre kjent når vi legge fram forslaget vårt, sier finansministeren.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller telefon 02060.

Etter valget

Jensen sier skattereformen kommer «i nærheten» av statsbudsjettet som legges fram 7. oktober. Fram til da skal hun innhente råd.

– Det er viktig for meg å høre hvordan sentrale aktører mener vi best kan utforme skattesystemet for å fremme vekst og omstilling, sier Jensen.

Les også: – Rike skal også betale skatt

Les også: Kutt i skatt er det samme som å ta penger fra fellesskapet

Les også: Solberg: Skattene i Norge skal ned

Torsdag samler hun næringslivsledere, forskere, fagbevegelse og arbeidsgiverorganisasjoner i Kristiansand rådhus for å drøfte mulige skatteendringer.

– Norsk økonomi er inne i en omstilling etter mange år med sterk vekst i etterspørselen fra petroleumsnæringen. Fastlandsøkonomien må i større grad bidra til å finansiere økende utgifter til pensjoner, helse og omsorg, sier Jensen.

Formuesskatt

Skattekutt er et viktig bidrag til å holde farten oppe i norsk økonomi, framholdt statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB tidligere i sommer.

Statsministeren slo fast at det er «høyaktuelt» å redusere selskapsskatten, samtidig som hun fastholdt at det blir nye kutt formuesskatten.

– Hvis vi bare reduserer bedriftsbeskatningen uten å gjøre endringer i formuesskatten, risikerer vi å gjøre ubalansen større. Dette må ses i sammenheng, sa Solberg.

I dag må alle bedrifter betale 27 prosent av det skattemessige overskuddet i selskapsskatt. Det regjeringsoppnevnte Scheel-utvalget har anbefalt regjeringen å senke satsen til 20 prosent fordi dagens nivå er høyere enn i andre land.

Varsler kutt

– Når landene rundt oss har senket selskapsskatten, er det et argument for at vi skal gjøre det samme. Vi får se hva vi kommer med når vi legger fram forslag til ny skattereform i en melding til Stortinget i høst, sa Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er langt mer fornuftig å vurdere nye kutt i selskapsskatten framfor å gå løs på formuesskatten. De rødgrønne beholdt formuesskatten, men satte selv ned satsen på selskapsskatten fra 28 til 27 prosent.

– Formuesskatten rammer bare norske privateide bedrifter. En utlending som investerer i Norge, rammes ikke av formuesskatt, sa statsministeren og gjentok løftet fra valgkampen om å redusere formuesskatten og gjøre endringer før den fjernes helt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.