NA24.no

Jensen kan måtte slå hull på sparegrisen


Strømmen av friske oljepenger i 2016 kan for første gang bli mindre enn det finansminsiter Siv Jensen trenger til statsbudsjettet,
Strømmen av friske oljepenger i 2016 kan for første gang bli mindre enn det finansminsiter Siv Jensen trenger til statsbudsjettet, Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Siden oppstarten har oljefondet fått friske penger fra finansministeren hvert år. Siv Jensen (Frp) kan bli den første som må slanke fondet for å få statsbudsjettet til å gå opp.

Strømmen av friske oljepenger i 2016 kan bli mindre enn det Jensen trenger til statsbudsjettet, skriver Aftenposten. Dermed ligger det an til at hun må ta gamle penger ut av Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, for å få nok.

Siden oppstarten av fondet i 1996 har finansministrene brukt stadig flere oljepenger. Men felles for alle har vært at årets inntekter alltid har vært mer enn store nok. Dermed har et overskudd på flere milliarder kroner blitt satt inn i oljefondet hvert år.

Blant årsakene til at inntektene trolig vil minke er at oljeprisen er mer enn halvert siden i fjor sommer. Usikkerheten i den norske økonomien er større enn på lenge.

Allerede i august spådde DNB Markets at Jensen som første finansminister kan komme til å bruke mer penger enn det oljefondet får tilført fra petroleumsnæringen.

– Et par år tilbake i tid trodde vi dette ville skje først en gang etter 2020. Oljeprisfall og lavkonjunkturen gjør at vi framskynder tidspunktet der bruken av oljepenger overstiger de løpende inntektene, sa senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

Forslag til statsbudsjett legges fram onsdag formiddag.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere