NA24.no


Finansminister Siv Jensen holdt torsdag pressekonferanse om Revidert nasjonalbudsjett 2017. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen holdt torsdag pressekonferanse om Revidert nasjonalbudsjett 2017. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Jensen kutter oljepengebruken - ledigheten over toppen

Sist oppdatert:
Regjeringen reduserer oljepengebruken med 4,7 milliarder kroner. Ledigheten er på vei ned, og veksten er på vei opp, ifølge revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen legger nå opp til å bruke 220,9 milliarder oljekroner, noe som tilsvarer 2,9 prosent av fondets verdi. Det er en reduksjon på 4,7 milliarder. Opprinnelig la regjeringen opp til å bruke 225,6 milliarder av oljeinntektene i år, eller 3 prosent av oljefondets verdi.

Les også: Regjeringen tror ledigheten er over toppen

Anslaget for skatte- og avgiftsinntektene er satt ned med 2,1 milliarder kroner siden i fjor høst. Dette skyldes i hovedsak lavere lønnsvekst.

Samlet er statsbudsjettets utgifter satt ned med 3,4 milliarder kroner, samtidig som inntektene utenom skatter er satt opp med samme sum, i hovedsak som følge av økt utbytte av statlige selskaper.

Les også: Revidert nasjonalbudsjett: Mer NAV-penger til unge

Økt bruk

Regjeringen har økt oljepengebruken voldsomt de siste årene.

En viktig årsak til at bruken nå reduseres noe, er lysere utsikter for norsk økonomi, med styrket vekst og fallende ledighet i år og neste år. I tillegg er det nå færre ekstraordinære utgifter på asyl- og innvandringsområdet og til arbeidsledighetstiltak.

En annen årsak er at utgiftene til folketrygden reduseres med 5,5 milliarder kroner.

Fallende ledighet

Regjeringen anslår at AKU-ledigheten i år vil ligge på 4,3 prosent og falle videre til 4,1 prosent neste år. AKU er Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse.

Den registrerte ledigheten anslås til 2,8 prosent i år og 2,7 prosent neste år, fremgår det av revidert nasjonalbudsjett.

Sysselsettingsveksten anslås til 0,6 prosent i år. Det er noe under anslaget i nasjonalbudsjettet fra i fjor høst på 0,7 prosent.

Vekst i BNP i Fastlands-Norge ventes i år å ligge på 1,6 prosent og øke kraftig til 2,4 prosent neste år.

Les også: Gutter får tilbud om HPV-vaksine fra neste høst

Advarsler

Flere økonomer har tidligere vært bekymret for at regjeringen har faset inn for mye oljepenger for fort i økonomien.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har imidlertid forsvart seg med at det er riktig å bruke mye oljepenger i en tid hvor økonomien sliter i motvind. Det har norsk økonomi gjort i kjølvannet av det kraftige oljeprisfallet høsten 2014 og et samtidig fall i oljeinvesteringene på norsk sokkel.

I regjeringens fire budsjetter har oljepengebruken økt fra 158,1 milliarder kroner i 2014 til nå altså over 220 milliarder kroner målt i 2017-priser.

Les også: Regjeringen vil bruke 57 millioner til økt innsats mot langtidsledighet

Skal forhandle

Regjeringen skal nå ut i forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF for å få flertall for årets budsjett. Det er ventet at vårens samtaler vil bli enklere enn de svært langdryge forhandlingene før jul, som endte med budsjettenighet i tolvte time i desember.

Selv om ledigheten trolig er over toppen, er KrF opptatt av at det fortsatt blir satset på tiltak for unge arbeidsledige.

– Vi vil fortsatt se på om vi kan styrke lærlingtilskuddet, sa partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB i forkant.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik fremhevet før fremleggelsen bedre sosiale ordninger for selvstendig næringsdrivende, mer penger til videreutdanning av lærere og tiltak for rent hav som viktige saker for partiet.

Stortinget behandler revidert nasjonalbudsjett og fatter sine vedtak i slutten av juni.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere