NA24.no

Foto: Scanpix

Jensen refser Stoltenberg

Sist oppdatert:
- Også Magazinet-redaktøren har krav på beskyttelse, sier Frps Siv Jensen, som er opprørt over statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg synes det er uklokt av statsministeren å uttrykke seg slik han gjør i VG i dag. Uansett hva man måtte mene om å trykke tegningene – og det er det delte meninger om – så er det ikke fornuftig av statsministeren å uttrykke seg slik han gjør, sier Jensen til TV 2 Nettavisen.

Redaktør Vebjørn Selbekk har fått nærmere 40 drapstrusler etter at Magazinet trykket Muhammed-karikaturene. Han sier Stoltenberg legger sten til byrden ved å delvis gi ham skylden for ambassade-brenningen i Damaskus.

- Ikke minst ut fra Selbekks krav på sikkerhet og beskyttelse er det uklokt av statsministeren å uttale seg slik han gjør, sier Frps parlamentariske leder Siv Jensen.

- Har du forståelse for at Selbekk opplever Stoltenbergs uttalelser som belastende?

-Jeg har stor forståelse for at Selbekk har det vanskelig. Jeg mener det er vår plikt og vårt ansvar å beskytte Selbekk i den situasjonen han er oppe i, sier Jensen.

For passiv
Hun understreker at Frp har full tillit til at regjeringen ivaretar norske interesser i utlandet på best mulig måte. Samtidig anklager hun Stoltenberg for å ikke være like tydelig som Tysklands forbundskansler Angela Merkel og den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen i forhold til å forsvare ytringsfriheten.

- Jeg synes han er litt passiv, der andre står mer rakrygget, som Merkel. Men det aller viktigste nå er jobben som skal gjøres med å sikre Norges interesser i utlandet, og der har regjeringen vår fulle støtte, sier Jensen.

Stoltenberg bør uttale seg på en måte som gir minst mulig grobunn for innenrikspolitisk debatt, oppfordrer hun.

- Dette rører ved grunnleggende ting i Vesten, som vi skal diskutere på et senere tidspunkt. Da kan vi gjerne diskutere hvor smart det var å trykke tegningene. Poenget nå er at det er gjort.

- Kan uttalelsene til statsministeren forverre situasjonen til Selbekk?

- Med det fokuset det åpenbart er på Norge i det internasjonale samfunnet, er det åpenbart at dette vil fanges opp. Spørsmålet er hva slags reaksjoner det vil gi, sier Jensen.

Toner ned skyldspørsmålet
På spørsmål fra VG om Magazinet har bidratt til at den norske ambassaden i Damaskus ble påtent, svarte Stoltenberg følgende:

«Det er i hvert fall det demonstrantene bruker som begrunnelse. De demonstrerer mot karakturtegningene av Muhammed som ble gjengitt i Magazinet».

Nå toner Statsministerens kontor ned dette.

- Det er galt at statsministeren gir redaktøren skylden. Tvert i mot sier han i selve saken at han ikke vil bruke ord som skyld, sier Stoltenbergs statssekretær for pressesaker Torbjørn Giæver Eriksen til TV 2 Nettavisen.

- Men Selbekk oppfatter det slik?

- Statsministeren vil presisere at han må lese hele saken, og ikke bare overskriften. Da vil han se at statsministeren ikke er opptatt av å gi ham skylden. Det eneste han gjør er å fastslå at trykkingen av tegningene førte med seg reaksjoner. Det er noe alle har fått med seg, sier Eriksen.

- Men legger ikke statsministeren på denne måten noe av skylden på redaktøren?

- Selv om han har påpekt at det er trykkingen av tegningen som har satt i gang reaksjonene, så ønsker ikke statsministeren å holde redaktøren ansvarlig for reaksjonsformene. Han har vært sterk og klar på at det er ytringsfrihet i Norge, og ikke gitt noen unnskyldning for det norske aviser trykker. Tvert i mot har statsministeren ved flere anledninger stått opp for redaktørenes rett til å trykke.

Ringte Annan
Statsministeren kontaktet mandag FNs generalsekretær Kofi Annan om den dramatiske brenningen av Norges ambassade i Syria. Han varslet at Norge vil kreve erstatning etter angrepet.

Onsdag holder utenriksminister Jonas Gahr Støre en redegjørelse om den utenrikspolitsike situasjonen i Stortinget. Opposisjonen er entydig på at den vil støtte opp om regjeringen, og ikke komme med kritikk i den påfølgende utenrikspolitiske debatten torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere