NA24.no

Finansminister Siv Jensen, Frp
Finansminister Siv Jensen, Frp Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Jensen: Tenk på boliglånsrente til 2035

Stabil lav boliglånsrente fram til 2020 må ikke bli en sovepute for folk, mener finansminister Siv Jensen (Frp). Hun ber folk våkne opp og tenke på årene fram mot 2035.

Finansmarkedet tror på lav og enda lavere rente fram til 2020. Jensen minner om at dette er et svært kortsiktig perspektiv og at folk derfor ikke må la seg blende.

- De fleste husholdninger som tar opp lån til boligformål, har et langt tidsperspektiv, gjerne på 20 år eller mer. I et slikt tidsperspektiv kan man ikke legge til grunn dagens lave rentenivå, sier Jensen til Aftenposten.

Tidene med lav rente vil ikke vare bestandig, påpeker statsråden.

- Det er viktig at både banker og husholdninger tar innover seg at renten etter hvert vil komme opp på høyere nivåer enn i dag og tar høyde for at økningen kan komme raskere enn det som i dag fremstår som mest sannsynlig, sier Jensen.

Som NTB meldte onsdag, vil ikke en utvikling med langvarig lav rente være bærekraftig på sikt. Finanstilsynet skriver i sin rapport «Finansielt utsyn 2015» at svakere utsikter og økt usikkerhet for norsk økonomi isolert sett vil bidra til å dempe husholdningenes lånelyst. Men, advarer tilsynets direktør Morten Baltzersen:

- Det er imidlertid en fare for at utsiktene til en langvarig lav rente og lett tilgang på kreditt kan bidra til at den sterke veksten i gjeld og boligpriser likevel vedvarer.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener heller ikke at vedvarende boligprisvekst vil være bærekraftig på sikt.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere