NA24.no

Jensen varsler skattekutt i neste års budsjett

SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen påpeker at det er krevende tider, og at vi må gjennom en omfattende omstilling i økonomien.
SKATTEKUTT: Finansminister Siv Jensen påpeker at det er krevende tider, og at vi må gjennom en omfattende omstilling i økonomien. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Vi står overfor en betydelig omstilling, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Regjeringen vil prioritere skatte- og avgiftskutt også på neste års statsbudsjett, forteller Jensen før regjeringens budsjettkonferanse mandag.

Hun varsler et budsjett der både regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og KrF får gjennomslag.

Samtidig må statsbudsjettet neste år svare på de utfordringene som venter når vi fortsetter omstillingen fra en oljesmurt økonomi.

– Vi står overfor en betydelig omstilling, og det er krevende tider. Vi skal sikre arbeidsplasser, og vi skal sikre folk en trygg økonomisk utvikling, sier Jensen til NTB.

Godt tilpasset

Under Nydalen 2-samtalene med samarbeidspartiene tirsdag gikk Jensen gjennom de makroøkonomiske tallene som Finansdepartementet har utarbeidet til budsjettkonferansen.

I bytte fikk hun en solid mengde innspill og bestillinger fra Venstre og KrF.

– Det er mange innspill. Det som blir viktig, er å legge fram et budsjett som er godt tilpasset det den norske økonomien trenger, sier Jensen.

Skatt og klima

Jensen vil ikke si om et godt tilpasset budsjett betyr et forsiktig eller et ekspansivt budsjett. Heller ikke bruken av oljepenger vil hun kommentere.

Men følgende satsingsområder står høyt på listen:

– Vi skal finne rom for viktige satsinger som alle de fire partiene er opptatt av. Det betyr at vi må videreføre det arbeidet vi er i gang med når det gjelder samferdsel, skole, forskning, fattigdomsbekjempelse, klima, skatte- og avgiftsreduksjoner, trygghet og politikraft, sier finansministeren til NTB.

Det grønne skiftet

Trine Skei Grande sier at det viktigste innspillet fra Venstre handler om det grønne skiftet.

– Det må være helt grunnleggende i hele budsjettarbeidet. Det grønne skiftet er en så stor utfordring for landet at det ikke er noe vi kan kjempe inn i en budsjettforhandling gjennom to uker i Stortinget. Det må regjeringen må ha med seg i hele budsjettprosessen, sier Venstre-lederen til NTB.

Totaliteten avgjør

KrF-lede Knut Arild Hareid mener at helheten vil avgjøre om det blir mindre budsjettbråk denne høsten.

– Et budsjett er en helhet og utrolig omfattende. Det vet jeg fra min tid som statssekretær. Og vi må si at noe av totaliteten i forslaget til 2015-budsjettet ikke var en innertier fra regjeringens side. Og hvordan regjeringen treffer, er viktigere for meg enn store endringer av systemene, sier Hareide. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere