*Nettavisen* Økonomi.

Jensen vil legge ned Etikkrådet

Finansminister Siv Jensen vil legge ned Etikkrådet til Oljefondet. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Finansminister Siv Jensen vil legge Etikkrådet og isteden gi Norges Bank ansvaret for å trekke ut selskaper av oljefondets portefølje.

04.04.14 03:07

Bellona frykter mindre åpenhet rundt fondets investeringer.

Jensen skriver i en kronikk i Dagens Næringsliv at rådet som i dag anbefaler hvilke selskaper Statens pensjonsfond utland bør investere i, bør legges ned.

Fredag legger hun fram stortingsmeldingen om forvaltningen av det såkalte oljefondet i 2013.

– Dagens tredelte organisering av arbeidet mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Etikkrådet er ikke optimal, skriver finansministeren i innlegget.

I tråd med anbefaling

– Vi foreslår at Norges Bank både skal få ansvar for eierskapsutøvelsen og utelukkelsesmekanismen, mens det fortsatt skal være en politisk beslutning å bestemme mandatet til Norges Bank og kriteriene for utelukkelser, skriver Jensen videre.

Beslutningen om å legge ned Etikkrådet er i tråd med anbefalingen fra Strategirådet. Dette utvalget er oppnevnt av Finansdepartementet og foreslo i fjor høst å legge ansvaret for boikott av selskaper til Norges Banks Hovedstyre.

Etikkrådet ble oppnevnt i 2004. Det har fem medlemmer og ledes av jussprofessor Ola Mestad. Rådet skal gi anbefalinger om å utelukke selskaper fra oljefondet eller sette selskaper til observasjon.

Hjørnekontor

Bellona har arbeidet med spørsmålet om Etikkrådets framtid i flere måneder. Miljøorganisasjonen har levert sin høringsuttalelse på dette forslaget og ser ikke positivt på at Etikkrådet kan havne hos Norges Bank.

– Oljefondets etikkråd burde fortsatt være en ekstern, uavhengig instans. Bellona er bekymret for at Etikkrådet nå kan bli et lite hjørnekontor i Norges Bank, og at det blir mindre åpenhet rundt fondets investeringer, sier kommunikasjonssjef Andreas Kokkvoll Tveit i Bellona til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.