NA24.no

Jippi, en mrd. i tap!

Krisebanken Countrywide gikk på stjernesmell, og steg til himmels på børsen.

Countrywide Financial, som står med begge beina i den amerikanske boliglånskrisen, tapte 1,2 milliarder dollar i tredje kvartal. Det er det første minuskvartalet i bankens 25-årlige historie. Samme kvartal i fjor hadde selskapet et overskudd på 648 millioner dollar.

Likevel steg Countrywide-aksjen utrolige 32 prosent på børsen fredag, etter at rapporten kom. Det har gjort selskapet 2,4 milliarder dollar mer verdt, altså dobbelt så mye som det annonserte underskuddet.

Lysere utsikter
Markedet hadde nok fryktet det enda verre. Dessuten kom selskapet med en del positive signaler. Selskapet melder at det forventer overskudd i fjerde kvartal og i 2008. Man opprettholdt utbetaling av kvartalsvis utbytte, og har fått på plass en ny finansiering. Det vises også til en rekke tiltak for å stabilisere driften.

Countrywide er rammet av krisen i den mest risikable delen av det amerikanske boliglånsmarkedet, som går under betegnelsen «subprime». Fallende boligpriser har avdekket mange tvilsomme lån økende tap, samtidig som bankene ikke lenger klarer å hente inn finansiering like lett som de siste årene.

Til tross for fredagens kursbyks, er aksjen fortsatt mer enn halvert fra toppen sist vinter.

Innsidetrøbbel
Men problemene for Countrywide-sjefen Angelo Mozilo er ikke over. Nå granskes hans innsidesalg av aksjer av amerikanske finansmyndigheter.

I forbindelse med resultatfremleggelsen benktet han kategorisk å ha gjort noe galt i forbindelse med sitt gradvise nedsalg av aksjer.

Mozilo er uansett kontroversiell. Tilhengerne av denne sønnen av fattige, italienske innvandrere vil si at han har gjort boligdrømmen tilgjengelig for mengde amerikanere, som tradisjonelle banker sa nei til.

Kritikerne vil hevde at han har prakket dyre lån på folk som ikke kan håndtere dem, og - i tillegg - tjent grovt på dette personlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere