NA24.no

(Scanpix)

Jippi, flat børs

Sist oppdatert:
Fredag ga en pustepause etter en uke med bratt børsfall i USA.

De ledende indeksene endte fredag praktisk talt flatt. Dow Jones og S&P 500 steg moderat, mens Nasdaq var marginalt ned. Men uken som helhet endte likevel helrødt etter en fryktelig dag torsdag.

Fokus fredag var på den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra august, og den var ikke positiv.

I august ble det 84.000 færre jobber utenom jordbruket i USA. Det er det åttende fallet på rad i år. Samtidig økte arbeidsledigheten fra 5,7 til 6,1 prosent.

- Tallene var noe dårligere enn ventet, men det er ikke det verste. Sysselsettingen helt tilbake til juni er revidert veldig lavt, og det lover dårlig for privat konsum, sa Handelsbankens makroekspert Knut Anton Mork til NA24 da rapporten kom, før USA-børsen åpnet.

Sysselsettingsrapporten tynget markedet fra start, men etter en stund tok det seg altså opp igjen.

Tvangssalg
Heller ikke fra boligmarkedet kom det godt nytt. Antallet tvangssalg økte raskere enn man har sett på tre tiår.

Antallet tvangssalg økte med 1,19 prosent i andre kvartal, ifølge tall fra Mortgage Bankers Association. Det er første gang i undersøkelsens 29-årige historie at man ser en økning over 1 prosent.

Oljefall
Oljeprisen fortsatte sin kraftige nedtur. Fredag falt prisen for den amerikanske referanseoljen WTI 1,2 prosent til 106,58 dollar fatet. Tidligere i sommer snuste prisen på 150 dollar. Bare den siste uken har prisen falt 8 prosent, men er likevel drøyt 40 prosent høyere enn for et år siden.

I Europa falt brent-olje 2,1 prosent til 104,09 dollar fatet.

OPEC møtes tirsdag, og Venezuela og Iran har tatt til orde for produksjonskutt på grunn av prisfallet.

Delindeksene for olje- og oljeservice falt marginalt fredag, mens mange selskaper som bruker olje, som flyselskaper og cruiserederier, steg.

Finans steg
En av de mest omtalte aksjene er Merrill Lynch. Storbanken Goldman Sachs nedgraderer konkurrenten fra «neutral» til «sell» og la de til i sin liste over anbefalte salg. De er engstelige for at Merrill Lynch kommer med nye nedskrivninger.

- Merrill Lynch handles for den høyeste pris-bok verdi av alle large-cap selskaper, meddeler Goldman Scahs i sin rapport.

Likevel endte Merrill Lynch opp 2 prosent, og finanssektoren var generelt sterk fredag.

Samsung Electronics melder at selskapet vurderer et bud på halvlederprodusenten SanDisk, noe som medførte at SanDisk-aksjen steg 31 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow +0,29% til 11.220,96

Nasdaq -0,14% til 2.255,88

S&P 500 +0,44% til 1.242,31

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere