Nettavisen har gjennom en uke i begynnelsen av februar tatt bilder av de ulike prisene på diesel og 95 oktan i den selvbetjente Automat 1-stasjonen (St1) i Sporveisgata, like ved Bislett stadion i Oslo.

Det er tatt et bilde på noe ulike tidspunkt i døgnet, men ukedagen er gjennomgående langt viktigere for de enorme prisforskjellene. For forskjellene ER virkelig store og har ingenting med forskjeller i oljepris og liknende ting å gjøre. I tabellen under har vi angitt literprisene for de ulike ukedagene og tidspunktene:

Ukedag/tidspunkt Diesel 95 oktan
Lørdag 02.02 kl 12.30 15,25 kr 15,55 kr
Søndag 03.02 kl 14.45 13,84 kr 14,44 kr
Mandag 04.02 kl 19.55 12,97 kr 13,75 kr
Tirsdag 05.02 kl 16.05 15,43 kr 15,71 kr
Onsdag 06.02 kl 21.55 13,08 kr 15,26 kr
Torsdag 07.02 kl 11.30 12,95 kr 14,77 kr
Fredag 08.02 kl 16.30 15,40 kr 15,65 kr

Kilde: Nettavisen

- Lokal priskonkurranse

- Forskjellene skyldes enkelt og greit lokal priskonkurranse, der vi følger de nærmeste stasjonene I markeder der det er mange aktører, blir det priskrig, og prisene går opp av og til for at vi skal tjene penger, sier leder av stasjonsdriften i Automat 1, Henning Aarsand, til Nettavisen Økonomi.

Automat1 er det nye navnet på St1. 37 St1-stasjoner fikk i fjor høst norske eiere, da det norske selskapet Blue Energy overtok finskeide St1 Norge Automat AS.

Mandag peker seg ut fra Nettavisens undersøkelse samlet ut som den billigste dagen å fylle drivstoff på, fredag den dyreste. Torsdag 7. februar kunne du ved 11.30-tiden fylle 1 liter diesel til lave 12,95 kroner literen.

19 prosent

Tirsdag 5. februar måtte du ut med hele 15,43 kroner per liter. Det er en uforklarlig prisnedgang på hele 16 prosent i løpet av to dager, eller en økning på 19 prosent hvis man regner fra torsdagens pris.

For 95 oktan bensin varierte literprisen fra 13,75 kroner literen tirsdag 5. februar om kvelden til hele 15,65 kroner literen fredag 8. februar om ettermiddagen. Det er en prisoppgang på nesten 14 prosent.

- Er det tilfeldig at prisene samlet er lavest på mandager og høyest fredager?

- Det varierer noe, og av og til er tirsdagene billigst. Men tendensen er at det er prisstigning mandag og torsdag. Tidligere var det slik at prisene ble satt opp mandager og torsdager ved 15-tiden, men det er det slutt på, svarer Aarsand.

Selvfølgelig ikke

- Er det en avtale i bransjen at det skal være sånn?
- Nei, selvfølgelig ikke, det kommer an på lokale forhold. Men vi følger konkurrentene og ligger under dem i pris.

- Tror du vil praksisen fortsette fremover?
- På kort sikt tror jeg ikke det blir de store endringene.

Konkurransetilsynet grep for øvrig sommeren 2015 inn mot St1s oppkjøp av Shell. De ble pålagt å selge ut alle sine St1-stasjoner. De ubetjente Automat1-satsjonene ligger normalt lavt på pumpeprisen.

Prispresser

- Vi ser at der våre stasjoner er representert i markedet, er prisene lavere. Vi skal være den ubehagelige prispresseren i markedet som er kundenes venn og konkurrentenes skrekk, som kriger på pris. Konkurrentene tar de marginene de ønsker, men det godtar ikke vi, til fordel for kundene, kommenterer Aarsand.

Prismønsteret på bensin og diesel har fanget myndighetenes interesse. Fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord sier til Nettavisen Økonomi at de ikke har kartlagt prismønsteret nå.

- Vi hadde en bekymring for dette for noen år siden, da vi så at det var en veldig koordinert prissetting, med to topper i uken. Det var en koordinering over hele landet, men med variasjoner i hvor mye prisene gikk opp og ned. Vi så imidlertid at kjedene satte opp prisene mandag og torsdag.

Fryktet dyrere pris

Konkurransedirektør Lars Sørgard hadde i mars 2018 en kronikk i Bergens Tidende, der han oppfordret forbrukerne til å følge med på drivstoffprisene. Det skjedde noe med prismønsteret mot slutten av 2017, men det var i fjor vår ikke klart for Konkurransetilsynet hvordan mønsteret hadde stabilisert seg. Tilsynet fryktet imidlertid dyrere bensin.

Sørgard skrev blant annet i sin kronikk om de som trodde de hadde forstått hvordan de fikk tak i billigst bensin og diesel:

Advarer

«Den enkle regelen du da sannsynligvis har fulgt er at du har fylt på søndag eller senest mandag morgen. Hvis du må fylle flere ganger i uken, fyller du torsdag formiddag. Vi advarer mot at du fortsetter å handle etter en slik regel. Utfordringen for deg som forbruker er at prismønsteret nå synes å være brutt. Du bør slutte å handle på autopilot slik du kanskje har hatt for vane, og mer enn noen gang følge med på prisene i løpet av uken.»