*Nettavisen* Økonomi.

Jo Lunder: - Ekstremt problematisk situasjon

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder møtte onsdag pressen etter løslatelse fra varetekt.

11.11.15 15:46

OSLO (Nettavisen, NTB): Korrupsjonssiktede Jo Lunder ble tirsdag løslatt fra varetekt. Onsdag møtte den tidligere Vimpelcom-sjefen pressen sammen med sine advokater.

- Jeg prøvde å undersøke bekymringsmeldingene så godt jeg kunne i 2011. Jeg følte at jeg tok nytt grep da DN og mediene begynte å skrive om dette i 2012. Jeg ønsker nå i samarbeid med Økokrim å bringe alle fakta på bordet. Jeg ser nesten ikke hva annet jeg kunne ha gjort, sa Lunder på pressekonferansen, der han stilte sammen med sine advokater Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt.

Les også: Lunder ble telefonovervåket av USA og Nederland

Lunder fikk blant annet spørsmål om han skulle ønske han hadde gjort noe annerledes.

- I dag når jeg ser tilbake på all den informasjonen, skulle jeg ønske at vi hadde funnet ut av dette. Men husk, vi vet faktisk ikke ennå om korrupsjon har funnet sted.

- Ekstremt problematisk. Jeg har gjennom hele mitt yrkesliv levd av tillit. Jeg kan ikke lede Fredriksen Gruppen nå, sa Lunder.

- Det er en kjedelig situasjon å være i, sa han om siktelsen og den pågående etterforskningen.

Les hva Økokrim sier om dagens pressekonferanse: - Schiøtz er omtrentlig med fakta

Helt på tampen av pressekonferansen fikk Lunder spørsmålet om han har møtt den usbekiske presidentens datter, Gulnara Karimova.

- Aldri. Jeg har ikke vært i Usbekistan en gang, svarte han.

Mener Økokrim fortiet Lunders holdning

- Lunder skjønner at denne saken har stor offentlig interesse, og vil gjerne stille seg til rådighet for spørsmål. Han har ingenting å skjule, sa advokat Cato Schiøtz innledningsvis.

Advokaten ga klart uttrykk for frustrasjon over Økokrims fremgangsmåte i denne saken og varetektsfengslingen av Lunder.

- Jeg trodde at Økokrim skulle la Lunder gå. Det var ikke ett eneste dokumentbevis, én vitneforklaring eller én telefonutskrift som sto i strid med det Lunder hadde forklart. Likevel får vi begjæringen om varetektsfengsling, sa Schiøtz.

Schiøtz mener Økokrim fortiet Lunders holdning til satsingen i Usbekistan.

- Vi håper Økokrim nå setter seg ned med de aktuelle personer i Vimpelcoms administrasjon og avhører dem, så får vi se om det bekrefter eller avkrefter det Lunder har sagt fra dag én, sa Schiøtz.

- Ikke grunnlag for straffesak

- Det er helt spesielt at retten foreløpig sier at her er det ikke sannsynlighetsovervekt, sa Schiøtz videre og trakk sine konklusjoner:

- På grunnlag av det som er fremlagt så langt er det intet grunnlag for å reise straffesak, intet grunnlag for å dømme, sa advokaten.

- Kan ikke snakke om hva Telenor visste

Før Lunder fikk ordet, gjorde Schiøtz det klart at det er tre spørsmål og temaer Lunder ikke kan og vil svare på.

Han kan for det første ikke komme inn på en nærmere forklaring på hva Telenor visste eller ikke visste.

- Lunder er her for å forklare seg om sin egen rolle, ikke Telenors rolle. Dette håper jeg dere har forståelse for, siden dette er en etterforskningssak, sa advokaten.

Han gjorde det klart at Lunder heller ikke vil gå inn på spørsmålet om Vimpelcoms skyld eller ikke. Til slutt gjelder det taushetsbelagte tema.

- Her er det spørsmål som under amerikansk rett er taushetsbelagt under strengt ansvar, påpekte Schiøtz, og sa at heller ikke dette kan Lunder forklare.

Pågrepet sist onsdag

Lunder ble løslatt fra varetekt etter at både tingretten og lagmannsretten hadde konkludert med at det ikke var skjellig grunn til å mistenke ham for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon.

Økokrim pågrep Lunder på Gardermoen sist onsdag og siktet ham for korrupsjon mens han var sjef for den internasjonale mobiloperatøren Vimpelcom.

Mistanken er knyttet til en utbetaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til en konto i Sveits som tilhører det usbekiske selskapet Takilant. Utbetalingen skjedde to måneder etter at Lunder tiltrådte som sjef i Vimpelcom i 2011.

Takilant er et såkalt postkasseselskap som i realiteten skal være eid av Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans president.

Les også: Lunder slipper varetekt

Lunder permitteres fra Fredriksen-gruppen

- Sjokkert over John Fredriksen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.