*Nettavisen* Økonomi.

Jo Lunder ble telefonovervåket – men ikke av Økokrim

Advokat Cato Schiøtz mener utskriftene fra avlyttingen styrker den tidligere Vimpelcom-sjefens troverdighet.

11.11.15 15:46

Et døgn etter at korrupsjonssiktede Jo Lunder fikk medhold i Borgartinglagmannsrett om at han det ikke er grunnlag for å varetektsfengsle den tidligere Vimpelcom-sjefen, møtte 54-åringen onsdag formiddag pressen sammen med sin advokat Cato Schiøtz .

Det er første gang den tidligere Lunder uttaler seg offentlig etter at han ble pågrepet av Økokrim på Gardermoen for en uke siden.

Les hva Lunder sa under pressekonferansen: - Ekstremt problematisk situasjon

- Trodde Lunder skulle gå fri
Schiøtz gikk kraftig til verks mot Økokrim i innledningen på pressekonferansen. Den erfarne advokaten fortalte at han ble overrasket over at Lunder ikke gikk fri etter at han ble avhørt torsdag forrige uke.

- Jeg trodde at Økokrim skulle la Lunder gå. Det var ikke ett eneste dokumentbevis, én vitneforklaring eller én telefonutskrift som sto i strid med det Lunder hadde forklart. Likevel får vi begjæringen om varetektsfengsling, sa Schiøtz.

Les hva Økokrim sier om dagens pressekonferanse: - Schiøtz er omtrentlig med fakta

Schiøtz hevder at Økokrim i retten fortiet at Lunder hadde en skeptisk holdning til Vimpelcoms avtaler i Usbekistan allerede i 2005 og 2006. Lunder var på den tiden styremedlem i Vimpelcom.

- Økokrim har foretatt en selektiv utvelgelse, sa Schiøtz.

- Vi håper Økokrim nå setter seg ned med de aktuelle personer i Vimpelcoms administrasjon og avhører dem, så får vi se om det bekrefter eller avkrefter det Lunder har sagt fra dag én, sa Schiøtz.

- Økokrim skal være objektive, men vi vet at de ikke er det. Men at man skal unnlate å gi fullstendige opplysninger og at man skal insinuere ting med hensyn til arten av undersøkelser som er i strid med dokumentgrunnlaget, det hadde jeg ikke ventet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Korrupsjonssiktede Jo Lunder fortalte pressen at han føler at han har gjort det han kunne for å undersøke bekymringsmeldingene om korrupsjon i Vimpelcom. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)


Ble telefonovervåket
Under pressekonferansen kom det frem at Lunder er blitt telefonovervåket av nederlandsk og amerikansk påtatalemyndigheter i forbindelse med deres korrupsjonsetterforskning av Vimpelcom.

- Lunder har vært, det vet vi nå i ettertid, igjennom en omfattende periode med telefonovervåkning, sa Schiøtz.

Ifølge advokaten er det ikke blitt lagt frem noen utskrifter som indikerer at Lunder har tatt lett på undersøkelsene som ble gjort rundt den påståtte korrupsjonen i Usbekistan.

I samtale med enkelte journalister etter pressekonferansen utdypet Schiøtz det han vet om avlyttingen.

- Dette har jeg fra Lunders nederlandske advokater, som sitter på utskriftene. De forteller meg at det ikke finnes spor av bevis for at Lunder i fortrolige samtaler har sagt noe som kan tas til inntekt for at han er skyldig i grov korrupsjon.

På spørsmål om Økokrim har deltatt i avlyttingen svarer Schiøtz:

- Nei, dette har vært etterforsket grundig i Nederland og USA. Og Lunder er ikke en av dem som er i søkelyset til påtalemyndighetene i de landene.

Ifølge Schiøtz er Lunder en perifer figur i etterforskningen som utføres i Nederland og USA, og han mener at dette taler for at Økokrim skulle ha unnlatt å sikte 54-åringen for korrupsjon.

- Korrupsjon på lavt nivå
På spørsmål om på hvilket nivå de påståtte bestikkelsene i forbindelse med kjøpene av 4G-lisenser i Usbekistan kan ha blitt utført på, svarer Schiøtz at han ikke tror at det eventuelt har skjedd på toppledernivå.

- Det blir bare spekulasjoner, men hvis jeg skal gjette, har det skjedd på et lokalt Vimpelcom-kontor i Usbekistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.