*Nettavisen* Økonomi.

Jo Lunder: Lyn-kapteinen som ble telekom-wonderboy

Jo Lunder avbildet i 2007. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Jo Lunder (54) har hatt en lysende yrkeskarriere før han ble pågrepet for korrupsjon onsdag kveld.

06.11.15 11:08

Jo Lunder ble kjent for allmennheten som fotballspiller for Lyns A-lag på 80-tallet. Lunder kom fra Ullensaker/Kisa som 20-åring før 1982-sesongen og spilte fast for Lyn frem til 1990, da lyskeproblemer tvang ham til å legge opp.

Han var en defensivt anlagt spiller som bar kapteinsbindet flere sesonger. En periode hadde han Egil «Drillo» Olsen som trener, og han spilte flere sesonger sammen med profiler som Tom Sundby, Simen Agdestein og Stein Gran. Etter endt karriere var han med i Lyns trenerteam et par år.

Ung Telenor-leder
Lunder har en bachelorgrad fra Oslo Business School og MBA fra Henley Management College ved University of Reading, Storbritannia.

På 90-tallet startet det som skulle bli en spennende karriere innen telekombransjen. Han var bare i 30-årene da han ble sjef for Telenor Mobil og ble ansett som en wonderboy.

Artikkelen fortsetter under.


Fra 2004 til 2007 var han konsernsjef i IT-selskapet Ementor, deretter var han leder i Ferd Industrial Holdings frem til 2011.

Gjennom hele 2000-tallet hadde Lunder sentrale verv i den delvis Telenor-eide russiske telekomkjempen Vimpelcom. Han var konsernsjef i selskapet fra 2011 til han trakk seg fra stillingen i mars 2015.

Suksess i Vimpelcom
Under Lunders sjefstid gikk Vimpelcom fra noen hundre tusen abonnenter til 22 millioner kunder. Han er blitt kåret til beste telekomleder i Russland av Magazine Company, ifølge Wikipedia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jo Lunder spilte midtstopper og midtbane for Lyn gjennom store deler av 80-tallet. Foto: Lyn Fotballklubb

I slutten av mai ble Lunder ansatt som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. I morges kom nyheten om Lunder permitteres fra alle sine roller i Fredriksens selskaper. Kvelden før ble det kjent at han går ut av styret i riggselskapet North Atlantic Drilling.

Da hadde det gått et døgn siden 54 år gamle Lunder ble pågrepet på Gardermoen av Økokrim. Han er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med Vimpelcom-saken. Lunder har selv hevdet at han ikke har medvirket til korrupsjon, og at alt han vet, er formidlet til de rette myndigheter.

Bred etterforskning
Vimpelcom har i flere år vært etterforsket for korrupsjon i Nederland, USA og Sveits grunnet mistanke om korrupsjon i forbindelse med kjøp av en telelisens i Usbekistan i 2007.

Etterforskernes teori er at selskapet har overført inntil 700 millioner kroner til selskaper knyttet til Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans president.

Det er i forbindelse med denne etterforskningen Jo Lunder ble pågrepet onsdag kveld.

Kilder: NTB, Wikipedia, DN, Lynhistorie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.