*Nettavisen* Økonomi.

Jobben røk etter Ku Klux Klan-opptreden

Dette bildet er ikke tatt i USA, men på en fabrikk i Ålesund rett før helgen.

27.02.06 16:37

Det var på nattskiftet i lokalene til Sæplast Ålesund at det smakløse opptrinnet fant sted natt til torsdag.

Ifølge Sunnmørsposten toget de to arbeiderne inn kledd i hvite Ku Klux Klan-uniformer der flere fremmedkulturelle jobbet.

- Filler og skjerf
Direktør Ari Josefsson ved Sæplast Ålesund tilbakeviser at de to møtte opp på skiftet i full Ku Klux Klan- mundur.

- De var på jobb, og hadde funnet noen hvite filler i søpla som de laget seg Ku Klux Klan-lignende hetter av og la hvite skjerf rundt skuldrene. Det begynte som en spøk, men spøken kom ut av kontroll. Sørstatsflagget hentet de visst i bagasjerommet på en bil, sier Josefsson TV 2 Nettavisen mandag ettermiddag.

- Men det er ingen tvil om hva de skulle forestille, legger han til.

Støtt og flaue
På nattskiftet var det flere arbeidere med fremmedkulturell opprinnelse. Både de og deres etnisk norske kolleger reagerte sterkt på opptrinnet.

- De ble støtt og flaue, uavhengig sin kulturelle bakgrunn, sier Josefsson til TV 2 Nettavisen.

Dagen etter lusket de to Ku Klux Klan-kopiene angrende inn på teppet hos sjefen.

- De angrer veldig på opptrinnet og innser i ettertid hvilket lys de kunne sette oss i som bedrift. De sa frivillig opp jobben. Greit, sa jeg, da sier jeg meg ferdig med saken, sier direktør Josefsson.

God, flerkulturell arbeidsplass
Han sier at tilbakemeldingene han har fått fra de tillitsvalgte er at reaksjonene blant arbeiderne er blandet. Noen rister på hodet, andre føler seg krenket.

- Vi er veldig opptatt av å ha en god, flerkulturell arbeidsplass og har gjennom mange år hatt mange ansatte fra alle verdensdeler som vi er meget fornøyd med. Opptrinnet gjenspeiler overhodet ikke holdninger vi har som bedrift. Dette er holdninger vi tar sterk avstand, understreker Josefsson.

Ifølge direktøren har de to som sto bak den lite morsomme «spøken» gått rundt til alle sine kolleger og bedt om unnskyldning.

- Uakseptabelt
Direktør Vidar Aasestrand i Sæplast Norge understreker at de aldri har hatt episoder med rasistiske undertoner tidligere. Sett i lys av de sterke reaksjoner på Muhammed-tegningene, mener han er det spesielt viktig at arbeidsplasser nå tar integrering på alvor.

- Man skal ikke fleipe med ting som kan skade andres følelser. Vi har sett de sterke reaksjonene som har kommet etter Muhammed-tegningene. Forskjellige kulturer reagerer ulikt på alle typer spøk, men å spøke med en ultra-rasistisk organisasjon skal man uansett ikke gjøre. Det er helt uakseptabelt, sier Aasestrand til Sunnmørsposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.