NA24.no

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Jobber ikke - får tilsvarende 800.000 i lønn som trygd

Sist oppdatert:
Nye beregninger viser at storbarnsfamilier får like mye i sosialhjelp som om begge foreldre hadde vært i arbeid.

Barnerike familier på sosialhjelp kan komme nesten like godt ut økonomisk som lønnsmottakere i full jobb. Det skriver Bergens Tidende (BT) tirsdag.

Nå slår flere sosialsjefer alarm, skriver BT. De mener det er vanskelig å motivere sosialhjelpmottakere til å søke seg arbeid når de økonomisk har forholdsvis lite å hente på å jobbe.

Får lønn tilsvarende 700-800.000 kroner
Bystyret i Bergen har vedtatt å ta i bruk statens veiledende satser for sosialhjelp fra årsskiftet. Det gir rommeligere satser for familier med mange barn.

Får du, eller kjenner du noen som får så mye trygd at de ikke trenger å jobbe? Tips oss! Mailadresse: stig.martin.solberg@nettavisen.no

Beregninger utført av Bergen kommune viser at en fembarnsfamilie i Bergen som mottar sosialhjelp får kontantytelser som tilsvarer en brutto årsinntekt mellom 700.000 og 800.000 kroner. Det er på linje med den samlede inntekten til en tredel av husholdningene i Norge i 2009.

Kommunens regnestykke viser at en fembarnsfamilie der hele familien lever av sosialhjelp er berettiget til en direkte årlig ytelse på 585.160 kroner. Dersom begge foreldrene hadde vært i jobb måtte de ha en samlet lønn på minst 700.000 kroner for å komme noenlunde likt ut.

3320123

Annerledes i Oslo
I Oslo er systemet annerledes. Der blir størrelsen på sosialhjelpsbeløpet behovsprøvd når det er flere enn tre barn i familien som får sosialhjelp.

– Vi opplever at det er vanskelig å motivere noen grupper av brukere som mottar sosialhjelp til å begynne i tiltak eller arbeid, når de ikke har noe økonomisk gevinst av dette. Det er klart at det å delta i arbeidslivet kan medføre mange andre goder som øker livskvaliteten, men for de fleste er lønn tross alt viktigst, sier sosialsjef i Bergenhus bydel Gitle Lunde til BT.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere