*Nettavisen* Økonomi.

Jobber på spreng med avtale

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Terra Securities jobber på spreng for å få en avtale mellom fire kommuner og verdens største bank.

19.11.07 17:45

Tidligere i høst ble det gjennom Finansavisen kjent at flere norske kraftkommuner satt på en sikkelig kredittbombe. De begynte å få krav i millionklassen på en obligasjonsinvestering som hadde fått smake kreditturoen i det amerikanske markedet.

NA24 – din næringslivsavis

Kommunepolitikere i Hemnes, Narvik, Hattfjelldal og Rana fikk krav, senest sent i forrige uke, om å betale til sammen 23,4 millioner kroner. Nå føler kommunene seg snytt av Terra, og det murres om å ikke betale den tilleggssikkerheten som er krevd.

Les mer: Kommuner kan ha brutt loven

Vil ha avtale
Nå prøver imidlertid Terra Securties å få i stand en omforent avtale med de berørte kommunene og Citibank.

- Vi prøver å få med kommunene og Citibank med på en avtale som alle er enige om, sier Sigurd Ulven. Han er direktør for informasjon og samfunnskontakt i Terra-konsernet.

Ulven vil ikke kommentere hva en slik avtale vil kunne gå ut på, men sier at de jobber på spreng med denne saken. Dette er også noe de tar svært alvorlig, sier Ulven til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avanserte instrumenter
Produktene som kommunene har kjøpt er ikke enkle finansinstrumenter. Det er et arbitrasjeinstrument som investerer i langsiktige amerikanske kommuneobligasjoner som igjen blir finansiert med kortsiktige pengemarkedsfond, etter hva NA24.

NA24 har fått tilgang til en presentasjon fra Narvik kommune som kan lastes ned her og her (PDF)

Det er Terra Securities som har solgt produktene til kommunene, mens det er Citigroup som har tilrettelagt de avanserte instrumentene.

Sperret konto
Flere kommuner har bestemt seg for å betale inn pengene, men plasserer dem på en sperret konto til saken er klarert. Finansministeren har også bedt Kredittilsynet se på om Terra Securities, som har solgt plasseringene til kommunene, har informert godt nok om risikoen.

Dersom kommunene ikke betaler inn pengene risikerer de å tape store deler av investeringene sine.

Kan tape 28 millioner
Trond Hermansen, administrasjonssjef i Narvik kommune forteller at de har 52 millioner kroner investert gjennom Terra som igjen er plassert i det amerikanske obligasjonsmarkedet. De må nå betale opp 2 millioner kroner som ekstra sikkerhet.

Dersom de ikke gjør det kan tapet beløpe seg til 28 millioner kroner. Nå vil kommunen i et ekstraordinært formannskapsmøte gå gjennom avtaler og kommunikasjonen med Terra, som solgte dem produktene som nå ikke er så forlokkende. Denne gjennomgangen vil bli gjort med lupe, sier Hermansen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.