NA24.no

Jobbet 700 timer overtid uten ekstra betaling

Ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen anslår at hver femte bedrift LO besøker har brutt de ansattes rettigheter.
Ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen anslår at hver femte bedrift LO besøker har brutt de ansattes rettigheter. Foto: LOs sommerpatrulje
Sist oppdatert:
Sommerpatrulje avslører skrekkeksempler fra arbeidslivet

LOs sommerpatrulje reiser Norge på kryss og tvers i sommer for å prate med ungdommen og passe på deres rettigheter på arbeidsplassen.

Patruljen ser flere situasjoner der ungdommer har ugreie forhold på arbeidsplassen.

- Jeg regner med på at cirka 20 prosent av plassene vi besøker har det skjedd brudd på rettighetene. Så det er mye som må ryddes opp i, men man skal ikke svartmale hele det norske arbeidslivet. Det er mye bra der ute også, sier Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LO, til Nettavisen.

Les også:Har Erika Norges kjedeligste sommerjobb?

Alt for mye overtid
Han forteller om flere skrekkeksempler. Det groveste saken de har kommet over til nå er arbeidsforholdet til en lærling i Ålesund.

- Vi hadde et skrekkeksempel i der. Det viste seg at en ansatt hadde 700 overtidstimer på flat, fastlønn, sier Pedersen.

Fastlønnen var på 5.500 kroner i måneden, skriver Sommerpatruljen.

Her har det vært brudd på arbeidstidsbestemmelsene. I et slikt tilfelle kan man prøve å få til en sak mot bedriften. LO kan ikke gjøre mye i slike saker, da det er opp til et eventuelt fagforbund som må gå til sak.

Selv om LOs sommerpatrulje ofte får snakke med både ansatte og arbeidsgivere, er det ikke alltid de blir tatt like godt i mot.

- Vi har også blitt hivd ut av noen plasser. Det er et sikkert tegn på at arbeidsgiver ikke opptrer helt ryddig, sier Pedersen.

Les også:600 søkte jobben om å servere her

Dette ser de mest av
Det sommerpatruljen som oftest møter på er brudd på overtidsreglene.

- Det kan virke som arbeidsgiver tror ungdommer kan gjør hva som helst. De kan jobbe opptil 15 timer uten å få en krone overtidsbetaling. Noen jobber til og med gratis overtid. Brudd på arbeidstidsbestemmelsene er det som ofte går igjen, sier Pedersen.

Han håper at ungdommer som havner i slike situasjoner tar tak i det.

- Vi har avdekket folk som ikke får betalt under opplæring, lærlinger har gått lav lærlingslønn i over to år, altså 50 kroner, ansatte som må ta regningen for folk som stikker av på restauranter, folk som har gått tilbake på jobb etter å ha vært hjemme i bare 2-3 timer og vi har hatt en del trakasseringssaker, sier Pedersen.

Hvis man havner i en slik situasjon at arbeidsgiver ikke følger opp de rettighetene du har kan man kontakte LOs sommerpatrulje for tips og veiledning eller så kan man kontakte arbeidstilsynet.

Kontraktbrudd
Sommerpatruljen har ingen samlede tall på hvor mange brudd de har møtt på hittil i sommer, men Pedersen forteller at de har møtt på mange brudd i år.

I år har de hatt en skiftning i type brudd.

- I fjor var det kontraktsbrudd som var det største problemet. Nå har vi hatt en skiftning, da budd på arbeidstridsbestemmelsene er det største problemet, sier Pedersen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere