NA24.no

Jobbfall preger Wall Street

(AFP)
Sist oppdatert:
Markedene fikk ikke de svarene de hadde håpet på.

De amerikanske børsene faller etter at fallet i sysselsettingen var langt større enn hva markedet hadde ventet.

Dow Jones-indeksen faller 0,32 prosent til 10.573 poeng. S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,30 prosent til 1.138,27 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 0,16 prosent til 2.296,34 poeng. Så langt i år har de tre indeksene steget mellom 1,1 og 2 prosent.

Torsdag sluttet S&P 500 og Dow Jones på det høyeste nivået på 15 måneder.

Les mer: Høyeste på 15 måneder

Arbeidsmarkedet i USA blir fulgt tett av økonomene og andre aktører i finansmarkedene. 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i verdens største økonomi kommer fra forbrukernes konsum, og dermed er det viktig at amerikanerne har jobb. I forkant av den arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet var markedene avventende. Den første fredagen i hver måned kom rapporten som viser hvordan sysselsettingen og arbeidsledigheten gikk måneden i forveien.

Rapporten viser at sysselsettingen falt med 85.000 i desember 2009. Dette kom overraskende på markedet som hadde forventet at sysselsettingen skulle utvikle seg helt flatt. Anslagene sprikte i forkant, men de færreste hadde regnet med et så stort fall i antall jobber. Arbeidsledighetsraten forble uendret på 10 prosent. I tillegg ble tallene for november revidert der sysselsettingen økte med 4.000. Tidligere meldte myndighetene at sysselsettingen falt med 11.000 i november.

Les mer: - Nullrente i hele år

Det har også blitt foretatt revideringer av tidligere frigitte tall. Siden resesjonen i USA begynte i desember 2007 har 7,6 millioner arbeidstakere mistet jobben.

- Det er fortsatt en grad av forsiktighet i forbindelse med ansettelse i bedriftene. Det er noen positive ting i revisjonene fra forrige måned, men generelt er vi en justeringsfase i arbeidsmarkedet, sier sjeføkonom Michael Moran hos Daiwa Securities til Bloomberg.

På den positive siden kan dagens rapport medføre at den amerikanske sentralbanken ikke kommer til å sette opp renten i løpet av 2010. Tidligere har det vært spekulasjoner på at Federal Reserve vil heve renten mot slutten av andre halvår.

Det amerikanske handelsdepartementet har sluppet en rapport som viser at engroslagrene hadde i november den høyeste oppgangen på 16 måneder. Lagerveksten var på 1,5 prosent, mens salget økte med 3,3 prosent.

Les mer: God lagerutvikling fra USA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere