NA24.no

Foto: BRENDAN MCDERMID (Scanpix)

Jobbsmell ga børsskrell

Kraftig børsfall på Wall Street fredag, laveste sluttnotering siden februar.

De viktige indeksene i USA falt mer enn 3 prosent fredag. Dagen begynte dårlig, og det ble jevnt og trutt verre inntil børsbjellen avsluttet elendigheten. S&P 500-indeksen endte ned 3,4 prosent til 1.065, den laveste sluttnoteringen siden begynnelsen av februar, og ikke langt unna det svakeste nivået siden november.

Dow Jones falt atter en gang under grensen på 10.000 poeng.

Hovedfokus var på den månedlige sysselsettingsrapporten, som skuffet markedet.

Riktignok økte sysselsettingen med solide 431.000, men nesten hele økningen kom av midlertidig ansettelser i forbindelse med en folketelling som nå gjennomføres i USA. Analytikerne hadde jevnt over ventet en sterkere og bredere fordelt vekst, rundt 500.000 eller mer. Arbeidsledigheten falt fra 9,9 til 9,7 prosent.

- Det er ingen annen måte å beskrive det på enn rett og slett skuffende. Når du ser forbi folketellingstallene, var det elendig, sier sjefstrateg Mike O'Rourke ved BTIG i New York til nyhetsbyrået Reuters.

Kraftig oljefall
Oljeprisen har falt markant fredag. Et fat Brent-olje har falt hele 4,8 prosent til 71,82 dollar, mens den amerikanske referanseoljen er ned 4,6 prosent til 71,14 dollar.

Dette bidrog til at energirelaterte aksjer trakk kraftig ned på børsen. Delindeksen for oljeaksjer falt 4,3 prosent, delindeksen for oljeservice 2,6 prosent.

Eurouro
I tillegg har rykter rundt den franske storbanken Sociéte Generale fått investorene til å kaste seg på salgsknappen i hele Europa. følge Reuters er det rykter om at bankens derivatavdeling er i skikkelig trøbbel. Banken vil ikke kommentere spekulasjonene fredag ettermiddag.

Det er imidlertid ikke bare spekulasjoner som drar ned bankaksjene. En annen bank anbefaler kundene sine å senke eksponeringen sin i europeiske aksjer. HSBC Bank bidrar til usikkerheten etter at de i et notat til sine klienter nedgraderer Europa, med unntak av Storbritannia, fra nøytral til undervekt.

- Det er fortsatt for mye usikkerhet knyttet til bankenes helse, om de fremtidige utsiktene for euroen, om statlig gjeld og om veksten til at vi vil ta risiko i denne regionen for øyeblikket, melder banken, ifølge Wall Street Journal.

Les mer: Frykter europeisk bankkollaps

I det siste har økt usikkerhet i markedet gått hånd i hånd med svakere euro. Så også fredag. En euro koster fredag ettermiddag snaut 1,20 dollar, mot 1,22 dollar torsdag ettermiddag. Det er første gang kursen har vært under 1,20 siden mars 2006.

Dessuten har det kommet uttalelser fra politikere som kan ha bidratt. Fra den ferske regjeringen i Ungarn er det kommet utsagn om at landet kan risikere en kollaps som den man så i Hellas.

I tillegg har den franske statsministeren Francois Fillon uttalt at en svakere euro er godt nytt og at han ikke var bekymret over utviklingen.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -3,16% til 9.931,22

Nasdaq -3,64% til 2.219,17

S&P 500 -3,44% til 1.064,91

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere