*Nettavisen* Økonomi.

Jobbtall tynget børsen

Foto: (Scanpix)

Elendige jobbtall og svak oljepris tynget USA-børsen fredag.

09.01.09 22:44

Energisektoren var spesielt tung på en fredag som ellers var preget av en ny skyllebøtte fra det amerikanske arbeidsmarkedet.

De viktige aksjeindeksene falt i snitt et par prosent. Uken som helhet ble også knallrød. Dow Jones-indeksen falt nær 5 prosent.

Elendig arbeidsmarked
I 2008 forsvant 2,6 millioner stillinger fra lønningslistene i USA. Bare den siste måneden av fjoråret ble det 524.000 færre sysselsatte. Samtidig øker ledigheten i verdens største økonomi til 7,2 prosent. Det er det høyeste nivået siden siste år i andre verdenskrig.

For november ble sysselsetting revidert til minus 584.000 fra 533.000 som opprinnelig ble meldt. Ledigheten ble også justert til 6,8 prosent fra november.

Investorene frykter nå at ledigheten gir signaler om at den globale resesjonen er i ferd med å forverre seg.

Les mer: Verste siden krigen

Tung olje
Energisektoren var spesielt svak fredag, på grunn av fallende oljepris og resultatvarsel fra Chevron, som meldte – kanskje ikke så veldig overraskende – at resultatet for fjerde kvartal vil være vesentlig lavere enn samme kvartal ett år tidligere. Aksjen falt

Oljeprisen fortsetter å være svak. Den amerikanske referanseoljen WTI sank fredag 2 prosent til 40,83 dollar.

Dette bidrog til at energirelaterte aksjer falt kraftig fredag. Delindeksen for oljeservice endte ned 6 prosent, mens delindeksen for oljeselskaper falt 3 prosent.

Citi-topp går
En av toppene i bankgiganten Citigroup trekker seg. Robert Rubin, som blant annet var finansminister under Bill Clinton, går av som styremedlem og sentral rådgiver for ledelsen. Rubin har fått mye av skylden for problemene banken har havnet i.

Samtidig melder amerikanske medier at Citigroup og Morgan Stanley er i forhandlinger om å slå sammen sine meglervirksomheter.

Citigroup-aksjen falt fredag 6 prosent. Morgan Stanley steg 1 prosent.

På en tung dag for teknologiaksjene, steg Palm hele 34 prosent etter å ha lansert en ny smart-telefon med pekeskjerm. Mange har avskrevet Palm i konkurranse med aktører som Apple, men de siste to dagene er aksjen nær doblet i verdi.

Butikkjeden CVS Caremark falt 12 prosent etter å ha kommet med svake utsikter for 2009.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,64% til 8.599,18

Nasdaq -2,81% til 1.571,59

S&P 500 -2,13% til 890,35

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag