*Nettavisen* Økonomi.

Jobs´smilefjes da ansatt ble sparket bidro til millardregning

I en av epostene Schmidt sendte til Jobs, lover han å sparke en ansatt som hadde forsøkt å rekruttere en Apple-ansatt. Jobs videresendte eposten til en annen Apple-sjef etter å ha påført et smilefjes. Foto: (Getty Images)

Sjefene i Apple, Google, Intel og Adobe gikk sammen om å kue ansatte - må punge ut nærmere 2 milliarder kroner.

25.04.14 05:08

64.000 ansatte i Silicon Valley, som regnes som hjertet i den amerikanske IT-industrien, gikk til sak mot de fire gigantene i 2011 og anklaget dem for å ha samarbeidet om å holde lønningene i industrien nede.

Rettssaken skulle ha åpnet i slutten av mai, men IT-gigantene har nå gått med på å betale ut 324 millioner dollar, nærmere 2 milliarder kroner, i et forlik med saksøkerne.

Saksøkerne planla å kreve rundt 18 milliarder kroner fra de fire IT-gigantene, går det fram av rettsdokumentene.

Antitrust

Dersom de hadde vunnet fram med sin påstand om ulovlig samarbeid, ville det endelige beløpet kunne ha vokst til over 50 milliarder kroner som følge av USAs strenge antitrustlover.

Gruppesøksmålet bygde i stor grad på innholdet i eposter som ble sendt mellom Apples avdøde grunnlegger Steve Jobs, Googles tidligere sjef Eric Schmidt og flere andre IT-topper i Silicon Valley.

Av epostene gikk det fram hvordan de samarbeidet for å hindre lønnsvekst for sine ansatte, blant annet ved å ikke jakte på hverandres kloke hoder eller overby hverandre i jakten på de beste ingeniørene.

Lovet å sparke

I en av epostene Schmidt sendte til Jobs, lover han å sparke en ansatt som hadde forsøkt å rekruttere en Apple-ansatt. Jobs videresendte eposten til en annen Apple-sjef etter å ha påført et smilefjes.

IT-gigantene har erkjent at de inngikk avtaler om ikke å jakte på hverandres ansatte, men har nektet for at de også samarbeidet om å holde lønningene nede.

Apple, Google og Intel har ikke villet kommentere forliket, mens en talsmann for Adobe bekrefter at det er inngått et forlik «for å unngå usikkerhet, utgifter og en distraherende rettstvist».

– Utmerket løsning

En av saksøkernes advokater, Kelly Dermody, betegner milliardforliket som «en utmerket løsning».

Apple, Google, Adobe og Intel inngikk alt i 2010 et forlik med amerikanske myndigheter og lovet da å ikke inngå framtidige avtaler med løfter om ikke å jakte på hverandres ansatte.

IT-gigantene har siden kjempet med nebb og klør for å unngå et sivilt søksmål, noe de ikke lyktes med.

Detaljene i forliket som nå er inngått, vil bli offentliggjort 27. mai. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag