*Nettavisen* Økonomi.

Johaugs jubel slo ut internett-teller

- Det har ikke skjedd noe lignende tidligere.

27.02.13 15:54

TNS Gallup fører løpende statistikk over trafikken på en rekke nettjenester i Norge, deriblant Nettavisen, digi.no, VG, Dagbladet og Finn.no, men tirsdag ettermiddag klappet systemet sammen, skriver Digi.no.

Forklaringen var ski-VM.

- Vi ser at det er en kjempeinteresse for streaming på nett når det er ski-VM, sier Harald Kittelsen,avdelingsleder i TNS Gallup til Nettavisen NA24.

Brannmur-bråk
Da Johaug gikk over målstreken i Val di Fiemme tirsdag ettermiddag, og tok gull i VM, utløste det enorm trafikk. Det taklet ikke datasystemene til selskapet. Dermed falt nettmålingene sammen.

- Problemet som oppstod i går var forårsaket av en brannmurløsning hos Kvantel som ble benyttet av en liten gruppe bedriftskunder i Oslo området. Den tekniske løsningen taklet ikke all nettrafikken i de aktuelle tidsrommet slik at enkelte kunder hos Kvantel mistet internettilgang. Beklageligvis var TNS Gallups nettmålinger en av disse. Kvantel har måttet fjerne tilgangen til streamingtjenestene på nrk.no for disse kundene frem til deres tekniske løsning blir oppgradert. TNS Gallup’s nettmålinger er ikke lengre en del av denne brannmurløsningen, melder TNS Gallup.

Kvantel har kommentert følgende i en epost til TNS Gallup:

- Vi har i utgangspunktet ubegrenset kapasitet i nettet vårt, og vi har ikke hatt kapasitetsutfordringer ifm lignende TV-begivenheter tidligere. Ifm dette arrangementet har pågangen vært rekordstor, og en konkret brannvegg i nettet vårt håndterte ikke denne belastningen. Dette rammet en håndfull kunder som var tilknyttet denne konkrete brannmuren. For denne kundegruppen vil vi stenge for tilgang til Ski-VM via nett-TV slik at ikke de øvrige tjenestene blir rammet. .. Vi har iverksatt tiltak for å utbedre denne flaskehalsen i vår nettstruktur, og vil ha en ny brannmurtjeneste operativ i slutten av april.

Løsningen var nede mellom kl. 13.00 og 16.00 hele tirsdagen.

Ifølge TNS Gallup viser den eksplosive økningen i nettrafikken i går hvordan streamingtjenestene i Norge har blitt en viktig mediekanal for nordmenn.

- Under sprinten på forrige Torsdag målte Norsk Internettpanel 80.000 unike personer som fulgte sprinten fra NRK 1 livetjeneste, og halvparten av disse var fra en PC lokalisert på en arbeidsplass eller skole.

- Ikke skjedd tidligere
Johaug valset over Bjørgen på siste halvdel av 10-kilometeren i verdensmesterskapet i Val di Fiemme tirsdag.

Johaug lå bare tideler bak Bjørgen de første fem kilometerne, men gikk 4-5 sekunder bedre fra fem til sju kilometer og vant til slutt med 10,2 sekunders margin.

- Jeg tørte jo ikke å tro noen ting før jeg passerte målstreken, men jeg skjønte det jo på oppløpet da Kjell Erik (speaker Kjell Erik Kristiansen, red. anm.) sa «Og her kommer verdensmesteren». Da tenkte jeg bare «Wow!», sier Therese Johaug til norsk presse, bare noen sekunder etter at hun kopierte gledeshylet som kom da hun så resultattavlen i målområdet.

Hun skjønte at det kunne gå mot gull da hun fikk den aller siste sekunderingen i løypa.

- Da hørte jeg at jeg hadde ni sekunder. Da tenkte jeg at jeg bare måtte holde meg på føttene, så kunne dette gå

Les mer: - Da tenkte jeg bare «Wow!»

Tross nettpågangen tidligere i VM er Therese Johaug første som har gitt samme resultat.

- Det har ikke skjedd noe lignende tidligere, sier Kittelsen til Nettavisen NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag