NA24.no

Milliardær John Fredriksen er fortsatt styrtrik. Kun mindre styrtrik enn tidligere.
Milliardær John Fredriksen er fortsatt styrtrik. Kun mindre styrtrik enn tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

John Fredriksens formue stuper i verdi

- Markedet er ræva.

Skipsreder og milliardær John Fredriksens verdier har røket på en skikkelig smell i år.

I september anslo Kapital at Fredriksen ruger på verdier for 102 milliarder kroner, så nylig anslo Bloomberg at verdiene er på 13,7 milliarder dollar, vel 93 milliarder kroner etter dagens kurs. Nå faller de ytterligere.

Antakelig befinner formuen, som i hovedsak er plassert i 17 selskaper innen shipping, oljeservice, logistikk og sjømat, seg på 80-tallet. En stor medvirkende årsak til fallet skyldes en saftig nedtur i riggkjempen SeaDrill.

Sjokkbeskjed
Onsdag meldte selskapet at de suspenderer betaling av utbytte for å styrke balansen og gi vekstmuligheter.

- Avgjørelsen om å suspendere utbyttet har vært en vanskelig avgjørelse for styret. Imidlertid, hensyntatt den betydelige svekkelsen i offshore drilling- og finansielle markeder over det siste kvartalet, mener styret dette er det riktige grepet å ta for selskapet. Jeg er trygg på at Seadrill vil komme styrket ut av nedturen og at vi vil fortsette våre distribusjoner i fremtiden, sier styreleder og hovedaksjonær John Fredriksen.

Dette vil frigjøre to milliarder dollar i året, men er også sjelden kost fra riggkongen. 

Som eier er nemlig Fredriksen tradisjonelt kjent som en utbyttemaskin, noe som er svært populært i aksjemarkedet og som har gitt han en stor skare med medinvestorer. 

Siden 2007 har selskapet betalt utbytter, men etter beskjeden er aksjonærene mindre fornøyde og aksjen gruses med fall på over femten prosent.

- Rent driftsmessig går det kanon med Seadrill. De leverte fire veldig gode kontrakter med Petrobras til 450.000 dollar dagen, sier en analytiker til Nettavisen.

- Markedet er ræva
Men det betyr ikke at bransjen går så det gviner.

- Markedet generelt er ræva. Det er alt for mange dypvannsrigger der ute, så 2015 blir ekstremt dårlig. Men flere av de gamle riggene vil forsvinne i løpet av neste år, så da vil vi se en bedring.

Med en eierandel på vel 23 prosent har Fredriksens en negativ avkastning, inkludert utbytte, på 45 prosent i år, tilsvarende et papirtap på vel 12,8 milliarder kroner fra formuen som er plassert i holdingselskapene Hemen Holding, Geveran Trading, Monteray Enterprises, World Shipholding og Farahead Investment.

John Fredriksen har ikke svart på Nettavisens henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere