NA24.no

Johnsen er bekymret

Finansministeren er todelt i sitt syn på fremtiden til norsk økonomi.
Finansministeren er todelt i sitt syn på fremtiden til norsk økonomi. (3T6J)
Sist oppdatert:
Finansministeren advarer i mot farer i europeisk økonomi.

Torsdag var han i samtaler med Tysklands finansminister Wolfgang Schâuble i Berlin. Her var problemene i Europa og eurosonen tema, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi har plassert en vesentlig del av formuen vår i Europa. Det betyr at det går bra med avkastningen, hvis det går bra med Europa, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til avisen.

Full fart til 2013
Torsdag presenterte Statistisk sentralbyrå (SSB) de siste prognosene for norsk økonomi. Og SSB mener at norsk økonomi er godt rustet også om det blir en langvarig internasjonal krise. Likevel er ikke Sigbjørn Johnsen udelt optimist.

- Hvis det går galt for Europa, er det kritisk for Norge, sier finansministeren til DN.

Les også: Rentefest fram til 2013

SSB tror at Norge kan være i en høykonjunktur i 2013, dersom aktiviteten tar seg opp gradvis. Norge befinner seg fortsatt lavkonjunktur status, men økt etterspørsel vil føre norsk økonomi over i en høykonjunktur, mener SSB.

Utsatt eksportnæring
- På kort sikt forblir Norge relativt uberørt, i det de norske bankene er veldig lite eksponert mot bankene i de kriserammede euro-landene. Men det er klart at på et lengre perspektiv vil også Norge berøres av en svak økonomi i EU-landene. Og da er det de tradisjonelle kanalene som blir påvirket. Sviktende markeder for eksportnæringen og økte finansieringskostnader for bankene vil presse renten opp og senke etterspørselen etter arbeidskraft, sier Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Les mer her: Slik påvirkes du av økonomikrisen

Og hun får støtte fra SSBs rapport, hvor det heter at Norge er godt rustet på grunn av noen sterke vekstmotorer. Om helingen av den europeiske økonomien tar lengre tid enn forutsatt vil det føre til lavere etterspørsel, svakere finansmarked og høyere arbeidsledighet i lengre tid, skriver imidlertid SSB i sin rapport.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere