*Nettavisen* Økonomi.

Jordskjelv på børsen

Absolutt alt og alle rømmer børsen - sjekk det voldsomme fallet mandag.

21.01.08 15:34

Tilliten er helt skrelt bort. Kursmassakren driver investorene til vanvidd.

NA24 - din næringslivsavis

Børsverdiene blir barbert bort i Oslo. Hovedindeksen faller 5,27 prosent til 383,45 poeng. Det er ikke bare i Norge det faller. Selv om det norske aksjemarkedet er blant de desidert svakeste i verden, er det et voldsomt børsfall i Europa.

Trym Riksens blogg: Et skikkelig møkkamarked

Børsstup for 475 mrd.
Siden nyttår er hele 22 prosent av verdien til selskapene på Oslo Børs forsvunnet i et voldsomt børsras. Fra toppen sommeren 2007 ligger børsen nå over 25 prosent lavere.

Følg børsen her

Dermed er 475 milliarder kroner utradert fra børsen.

- Pust med magen og tenk på hva gjør, oppfordrer forvalter Hogne Tyssøy i Holberg Fondene til NA24 før han måtte haste inn i et møte. Da var aksjene rast kraftig på Oslo Børs og markedet var ned 5,6 prosent.

Les også:
– Dette er ikke et krakk

Et så voldsomt børsfall får mange til å smake på ordet krakk. Ekspertene er ikke enige at vi er inne i et krakk, men alle mener det som skjer er alvorlig.

Bank får bank
Bankaksjene får skikkelig bank. Rykter om gigantnedskrivninger i tyske og franske storbanker sender frysninger nedover ryggen på lamslåtte investorer. Den tyske DAX-indeksen faller 5,60 prosent og får følge av den franske CAC 40-indeksen som er ned 5,09 prosent. Ikke siden 2003 har DAX-indeksen falt så mye på en dag.

I London er det et noe bedre, men FTSE 100-indeksen er likevel ned betydelige 2,58 prosent. I Stockholm er børsen ned 3,05 prosent, mens København faller 4,15 prosent.

Oljen faller
Oljeprisen har falt under 88 dollar fatet og de store europeiske oljeselskapene blir også sendt rett ned. Det er også tilfellet for StatoilHydro som faller 4,51 prosent til 139,60 kroner. Frykt for at urolighetene

Verre er det for solenergiselskapet REC. Markedsverdien er siden nyttår blitt halvert, og bare mandag faller aksjen 14,93 prosent til 135,50 kroner. Nå er det hele fem andre selskaper som er mer verdt enn REC. Ved årsskiftet var det kun StatoilHydro og Telenor som var større.

- Alt går til helvete. Fortsetter det i samme tempo i REC er de ute av hovedindeksen på Oslo Børs før mars, sier en aksjemegler til NA24. Selskapets markedsverdi har halvert seg siden jul.

Tre oljeselskaper er dagens største tapere. Transeuro Energy, Questerre Energy faller 29,41 prosent til 1,20 kroner og 20,48 prosent til 3,34 kroner. InterOil blir sendt ned 19,18 prosent til 23,60 kroner.

Seismikkselskapet EMGS faller 17,92 prosent til 31,60 kroner.

LES ALT OM DAGENS BØRSFALL:
Soleventyret halvert
– Dette er ikke et krakk
Børsen ned i gjørma
Blodige Asia-børser
Et skikkelig møkkamarked
REC-raset

Følg børsdramaet her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.