*Nettavisen* Økonomi.

Jordskjelvet ryster Oslo

Oslo Børs stuper etter dramatikken i USA.

15.09.08 11:14

Redningsoperasjonene på Wall Street ryster børsene.

NA24 - din næringslivsavis

Hele forrige uke var preget av problemene i de amerikanske finansmarkedene.

Det ser ikke ut til at den kommende skal gi noe bedre børsklima. Finansinstitusjonene står i kø med problemer, og denne helgen utspilte det seg et drama i New York. Skjelettene nærmest ramlet ut av bankboksene og ringvirkningene er store.

Oslo Børs åpner derfor med et kraftig fall mandag. Etter to timer er hovedindeksen ned 3,99 prosent til 355,94 poeng.

Venter rentekutt
Oljeprisen har falt kraftig i kjølvannet av en svekket dollar. Den amerikanske valutaen faller som en følge av at investorene løper inn mot en tryggere havn. I tillegg ventes det nå et nytt rentekutt i USA.

- Forventingene til et rentekutt i USA har økt, og det er nå priset inn 25 basispunkter i kutt på møtet i desember og 75 prosent sjanse for at kuttet kommer i oktober, melder DnB Nor Markets.

Ett fat nordsjøolje noteres mandag formiddag til 95,90 dollar fatet. StatoilHydro faller 2,13 prosent til 142,10 kroner.

Finansaksjene DnB Nor, Acta og Storebrand faller henholdsvis 4,71 prosent, 7,82 prosent og 6,04 prosent.

SAS-aksjen er en av få aksjer som kan notere oppgang mandag morgen. Fredagens bekreftelse fra selskapet om at det er i samtaler med andre parter om strategiske muligheter løfter aksjen 13,4 prosent til 53,75 kroner. I helgen ble det også kjent at den norske stat åpner for å selge sin andel av det kriserammede flyselskapet.

-Krisen er ikke over ennå
Det kommer til å bli en temmelig ruskete uke, skal vi tro meglerne.

- Vi vet ennå ikke konsekvensene for alle de andre bankene som har forbindelse med Lehman Brothers.Vi er nok inne i den siste runden i kredittkrisen, men jeg tror ikke det er over ennå, sier aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

Børsjuling i Europa
Finansaksjene får også juling i Europa. Det som skjedde i USA i løpet av helge sprer frykt for at europeiske banker også kan bli rammet.

Usikkerheten og frykten har ridd finansmarkedene som en mare det siste året, og blir nå forsterket. Når store amerikanske meglerhus og banker nå går under etter store tap er frykten at det samme kan ramme europeiske banker og meglerhus.

Den tyske DAX-indeksen faller 2,9 prosent, mens FTSE i London er ned like over 2 prosent. I Paris blir CAC 40-indeksen sendt ned 2,4 prosent. De øvrige nordiske børsene slipper heller ikke unna urolighetene. OMX-indeksen i Stockholm daler 3,2 prosent, mens København faller 2,6 prosent. Verst er det i Helsingfors der OMXH30 er ned 3,4 prosent.

Problemer i kø - ingen hjelp fra myndighetene
Helgen startet med at storbanken Lehman Brothers måtte finne seg en partner for å unngå konkurs. Det lyktes de ikke med, usikkerheten ble for stor og amerikanske myndigheter var ikke villige til å strekke seg så langt som da de reddet Bear Stearns eller Freddie Mac og Fannie Mae.

Søker beskyttelse
Nå har selskapet søkt om Chapter 11, konkursbeskyttelse. Men dette gjelder ikke meglingsdelen av investeringsbanken som vil fortsette som før. I helgen var det store forhandlinger mellom blant annet Barclays og Bank of America for å kjøpe opp Lehman Brothers, men da de ikke fikk statlige garantier gikk de sin vei.

Klikk på bildet for å forstørre.

Wall Street Journal melder at i løpet av helgen var det frenetiske møter mellom toppene i Lehman Brothers samt flere andre investeringsbanker som var samlet i New York-filialen til Federal Reserve. Samtidig var det flere av Lehman Brothers 25.000 ansatte som ble sett på vei ut av kontorene med sine personlige eiendeler.

Kjøper Merrill
I stedet gikk Bank of America til Merrill Lynch og kjøper den hardt prøvede investeringsbanken for 29 dollar aksjen eller 50 milliarder dollar. Og i tillegg har verdens største forsikringsselskap American International Group bedt om 40 milliarder dollar i et brolån fra den amerikanske sentralbanken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag