*Nettavisen* Økonomi.

Jubel for boligprisene

Stemningen rundt renten og boligprisene er en helt annen i Sverige enn her.

19.02.07 10:47

På torsdag ga den svenske Riksbanken andre signaler enn Norges Bank. Riksbanken regner bare med små rentehevinger til 2010. Dermed tror svenske boligbransjefolk på at boligprisene skal videre opp.

NA24 - din næringslivsavis

Eiendomsmegler og boligbyggere jubler over torsdagens overraskende rentebeskjed i Sverige. Eiendomsmeglerne tror på kraftigere prisstigning i år enn de har regnet med tidligere.

- Vi kunne notere en mindre prisnedgang siste kvartal ifjor. Men det her kvartalet har startet bedre enn ventet og den det glade rentebudskapet sper på denne utviklingen. Derfor regner vi med en raskere prisoppgang enn hva vi trodde ved årsskiftet, sier Carl-Henrisk Ageman, eiendomsmegler i Bjurfors og talsmann for Mäklarsamfundet, ifølge Di.se.


Nevnte krakk
Her i Norge kalte sentralbanksjef Svein Gjedrem det norske boligmarkedet «euforisk», han mente endog det kunne ende med et krakk. Han sammenliknet dagens boligmarked med tiden før krakket i Kristiania i 1899. Styringsrenten her i landet er i dag på 3,75 prosent. Gjedrem varslet fortsatt små og hyppige rentehevingsskritt og det er ventet at styringsrenten kommer opp i 6,0 prosent i løpet av et par år.

- Gjedrems skyld
Norges Handelshøyskole-professor Guttorm Schjelderup hevdet i lørdagens Dagens Næringsliv at Gjedrem er skyld i det euforiske boligmarkedet, ved å holde renten lav.

Di.se støtter Schjelderup i dette, ved å skrive at det er renten, renten og renten som styrer boligprisene. Den svenske styringsrenten ligger i dag på 3,25 prosent, og er bare forventet å stige 0,25 prosentpoeng resten av året. Dermed gleder den svenske boligbransjen seg fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.