NA24.no

Jubel og jagerfly

Skal man juble eller gråte hvis jagerflykjøpet gir milliardkontrakter til norsk industri?

(NA24-KOMMENTAR): SAAB lokker med enda større kontrakter til norske bedrifter hvis Norge velger svenske JAS Gripen fremfor amerikanske F-35 Lightning II, eller Joint Strike Fighter. Nå lover svenskene såkalte gjenkjøpsavtaler for totalt 50 milliarder kroner til norske bedrifter.

Riset bak speilet er selvsagt at dersom Norge ikke velger det svenske flyet, faller det meste av milliardkontraktene bort.

Mange kommentatorer mener dette bedrer svenskenes posisjon, og både LO og NHO jubler.

Ingen ser ut til å felle en tåre for verdens skattebetalere, som plukker opp regningen for denne håpløse måten å inngå kontrakter på.

De fungerer slik: Hvis en svensk forsvarsleverandør skal få solgt noe til det norske forsvaret, må den love å kjøpe noe fra norske bedrifter som den ellers ikke ville kjøpt. De fleste land praktiserer slike systemer i større eller mindre grad, primært når det gjelder forsvaret.

Problematisk
Problemene er åpenbare. SAAB skal altså inngå kontrakter for 50 milliarder med norske bedrifter. Dette er kontrakter som SAAB gjør det klart at konsernet ikke vil inngå hvis Norge velger et annet fly. Det er altså ikke snakk om å velge de beste leverandørene på kommersielle vilkår.

Men samtidig er det naivt å tro at regningen for å velge andre leverandører enn de beste og billigste blir liggende hos SAAB og andre forsvarsleverandører. Til syvende og sist havner den selvsagt hos de statlige kjøperne, som sender den videre til deg og meg.

Det blir altså skattebetalerne som tar støyten, og noen utvalgte bedrifter som får fordelen.

Det er en vilkårlig form for næringsstøtte. Dessuten bidrar denne typen avtaler til å svekke fokus på det å få mest mulig forsvar for pengene. Det er ikke tilfeldig at militært utstyr stort sett er vanvittig dyrt.

Burde tilstrebe minst mulig
Tilhengerne av gjenkjøpsavtaler vil sikkert anføre at det er viktig å bygge opp norsk industrikompetanse rundt de våpensystemene vi bruker. De vil nok også påpeke at det er svært vanskelig for norske bedrifter å drive i denne bransjen uten å være med i slike avtaler.

Det er utvilsomt relevante argumenter. Men samtidig er det forstemmende å se den uhemmede jubelen for det som rett og slett må betegnes som kickback-avtaler i gigantformat. I stedet for å juble, burde man jobbe internasjonalt for å begrense uvesenet mest mulig, på samme måte som man har redusert tollsatser og subsidier.

Det ville garantert skape et mer effektivt marked for militært utstyr, eller som man sier: - More bang for the buck.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Snobber jobber for Frp
Var ikke bedre før
Jenter og matte
FrPs trusetriks
Staten verst på purring

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere