NA24.no

Jubel og sorg på børsen

Sist oppdatert:
Resultatjubel og oljefest gjorde at Oslo Børs strålte, men to tungvektere fikk kjenne investorenes vrede.

Pengene strømmer inn til oljeselskapene og bidro til å sende Oslo Børs opp 1,57 prosent til 383,69 poeng torsdag. Omsetningen tok seg også skikkelig opp og var med drøye 7 milliarder på det høyeste på to uker.

NA24 - din næringslivsavis

Det ble trangt i døren for aksjonærene i PGS denne dagen. Seismikkselskapet la frem skuffende tall for andre kvartal og det resultert i at investorene rømte aksjen. I forkant av resultatfremleggelsen har aksjekursen blitt løftet på forventninger om sterke tall. Prisen for å ikke innfri skyhøye forventningene er formidabel. Aksjekursen stupte 8,61 prosent til 329 kroner på svært høyt volum.

Verdier for 1,86 milliarder kroner ble barbert vekk.

- Det var litt dårligere enn ventet, sier analytiker Richard Jansen i ABG Sundal Collier til NA24 iMarkedet.

Analytikeren mener videre at det har vært en del rasjonelle forhold i kvartalet som markerer nedgangen, men ble likevel ikke veldig skuffet. Jansen sine estimater lå lavest i markedet.

Kvaliteten på tallene var lavere og det som overrasket mest negativt var at skattesatsen vil være høyere enn det mange hadde regnet med.

- Skattesatsen vil gi en negativ impact på estimatene, sier Jansen til NA24 iMarkedet som mener det vil være en kurant oppside, men ikke voldsom.

Oljekule
Oljegigantene på Oslo Børs var virkelig i skuddet. Godt hjulpet av stigende oljepris og knalltall fra Royal Dutch Shell og ExxonMobil steg Norsk Hydro 4,37 prosent til 179 kroner, mens Statoil ble løftet 2,99 prosent til 189,50 kroner. De to største selskapene på Oslo Børs toppet listen over de mest omsatte aksjene.

Eventyrlig inntjening og rekordsterke resultater fra verdens største oljeselskap, ExxonMobil, smittet over på alle de andre store internasjonale oljeselskapene i verden. Aksjekursen i oljegiganten steg med over 1,5 prosent i den amerikanske handelen, mens Chevron og ConocoPhillips var opp 0,90 prosent og 1,25 prosent. Shell ble løftet 2,60 prosent på NYSE.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering ble omsatt for rundt 75 dollar, mens en dollar stupte til 6,19 kroner.

Bra smårollinger
Selv om de store oljeselskapene steg mye denne dagen, var det særlig de mindre oljeselskapene som fikk en etterlengtet opptur. Aksjene har lagget tungvekterne, men steg på den sterke oljeprisen og selskaps spesifikke nyheter.

DNO ble sendt opp fantastiske 6,36 prosent til 11,70 kroner. Selskapet forbereder seg til å gjennomføre tester av formasjonene i Nabrajah-11 brønnen.

Den kurdiske statsministeren Nechirvan Barzani sier at de ikke frykter at volden som rammer Irak ikke vil strømme over til den kurdiske delen av landet. På spørsmål om sitasjonen i Irak kan forflytte seg til Kirkut, svarer Barzani at det er ingen grunn til å tro at den kurdiske byen vil bli rammet av uroen og borgerkrigen i Irak.

PA Resources hentet i går kveld inn over 175 millioner kroner i en emisjon rettet mot mot to større finansielle investorer. Tegningskursen ble satt til 35,80 kroner pr. aksje som var over gårsdagens sluttkurs. Provenyet fra emisjonen vil bli brukt til prosjekter i Tunisia. Aksjekursen steg 3,95 prosent til 36,80 kroner.

Altinex klarte ikke følge opp, men endte likevel opp 1,56 prosent til 1,30 kroner.

Røkkes klipp
Kjell Inge Røkkes Aker Kværner leverte også et rekordsterkt resultat. Aksjekursen endte til slutt opp 1,34 prosent etter å ha vært langt høyere tidligere på dagen.

- Vi er veldig fornøyd med tallene. Aker Kværner opplever en sterk vekst, sier Lasse Torkildsen.

I løpet av de tre siste månedene har omsetningen i Aker Kværner økt til 14 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet en omsetning på 11,97 milliarder kroner.

Kontraktene har regnet over Røkke-selskapet og mer kan det bli. Aker Kværner trolig offentliggjøre en storkontrakt med oljeselskapet ConocoPhillips på Ekofisk i august. To sentrale personer i ledelsen forsnakket seg da de trodde ingen hørte dem, men der tok de feil...

Den gode utviklingen smittet også over på andre typiske Røkke-selskaper. Aker Yards steg hele 6,60 prosent til 420 kroner, mens Aker endte opp 1,87 prosent til 327,50 kroner.

Hausset og pauset
Dagens suverene kursvinner ble gull- og gruveselskapet Int. Gold Exploration. Aksjen ble pauset av Oslo Børs etter en voldsom oppgang. Etter en kort stund ble børspausen opphevet uten noen ny informasjon til markedet.

Meglerhuset Corporate Advice and Research hausser selskapet i sin morgenrapport denne dagen. I en gjennomgang som er sendt ut til kundene skriver meglerhuset at de venter en snarlig avklaring rundt diamantprosjektet i Angola. Et positivt utfall blir trukket frem som en svært viktig trigger og CAR mener det kan være lurt å posisjonere seg i forkant av denne avgjørelsen.

I tillegg trekkes et tidligere annonsert prosjekt i Kenya frem i analysen. Selskapet skal ha uttalt at de venter en snarlig oppstart og det er ventet boreresultater fra gullprosjektet allerede i september.

Tilslutt endte aksjen opp 20,22 prosent til 4,40 kroner etter mange kjedelig dager for selskapets aksjonærer. Omsetningen i aksjen tok seg også voldsomt opp.

Et annet gull og gruveselskap Crew fulgte etter og steg 6,84 prosent. Gullprisen gjorde et skikkelig byks og en unse gull steg 2,25 prosent til 636,14 dollar ved råvarebørsen i London.

Kostbar skuffelse
Dagens tapere ble Medi-Cult som fikk skikkelig juling. Skuffende svake tall og fremtidsutsikter gjorde at aksjekursen falt 12,68 prosent til 12,40 kroner. Fertilitetsselskapet kunne legge frem nok et driftsunderskudd i andre kvartal og tapte også på bunnen.

Selskapet begynte tilbakekjøp av egne aksjer og fikk 50.000 aksjer til 12,23 kroner rett i fanget.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises falt hele 4,85 prosent til 216 kroner etter at de også skuffet markedet med svak guiding. Selskapet nedgraderte forventet inntjening pr. aksje for året og ser også et svakere tredje kvartal. Høye drivstoff priser slår uheldig ut på kostnadssiden i regnskapet og bidrar til sviktende marginer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere