Jubel på børsen

Rentedommen møtt med skuldertrekk - investorene hadde tørrbulk å juble for.

04.02.09 17:55

Norges Banks beslutning om å kutte renten med 0,5 prosent gjorde ikke noen utslag på Oslo Børs onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 1,98 prosent til 226,67. Dermed er hovedindeksen hårfint i pluss så langt i år, med en avkastning på 0,53 prosent.

Tørrbulkfest
En av de viktige grunnene til oppgangen er en sterk tørrbulkindeks. Ratene for Capesize for andre kvartal handles til 29.250 dollar i papirmarkedet, mot 26.625 dollar fra sluttnotering i går. Ratene for Panamax for andre kvartal handles for 16.000 dollar, mens de ble handlet for 14.658 dollar på sluttnotering tirsdag.

- Tørrbulkindeksen styrket seg betydelig i dag, mer enn 14 prosent, og det gjenspeiles blant annet i aksjekursen til Golden Ocean, sier Paal Karstensen, aksjesjef i DnB Nor Markets, til NA24.

Golden Ocean-aksjen, hvor John Fredriksen er storinvestor, la på seg hele 17,12 prosent i dag og ble med det en av vinnerne på børsen.

- Tørrbulkindeksen er en viktig indikator for å se om man er i ferd med å få mer stabilitet i markedet, sier Karstensen.

HTML EMBED

Oljelagrene vokser videre
I tillegg til dette fikk vi oljelagertall fra USA som viste at oljelagrene fortsetter å fylles opp. Forrige uke vokste lagrene med 7,2 millioner fat, og dette er sjette uken på rad at lagrene vokser. Oljelagrene er nå på sitt høyeste nivå på 18 måneder.

Prisen på et fat olje med levering i mars ligger nå på 44,67 dollar.

StatoilHydro-aksjen stiger 0,42 prosent, til 119 kroner.

- Selv om dagen i dag er en god dag, er vi fortsatt på lave nivåer, sier Karstensen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

- Makro veier tungt
- Det er fortsatt makrobildet som veier tungt for investorene. Unntakene er når selskaper overrasker stort enten positivt eller negativt.

Et av de selskapene som har overrasket, er Marine Harvest. Selskapet la i dag frem tall for fjerde kvartal, og aksjen steg 12,41 prosent.

Les mer: Milliardtap for John Fredriksen

Selskapet fikk et operasjonelt driftsresultat på 317 milllioner kroner i forrige kvartal, mot minus 341 millioner kroner i tilsvarende kvartal året før. Analytikerne ventet 204 millioner kroner, ifølge estimater SME Direkt hentet inn for TDN Finans

- Robust etterspørsel og bedrede priser i norske kroner ledet til forbedrede resultater for hoveddelen av virksomheten, med den norske virksomheten som den største bidragsyteren til resultatet, uttalte konsernsjef Åse Aulie Michelet i Marine Harvest.

Pluss i Europa
I Europa kan vi notere oss for nok en dag med bred oppgang. I Frankfurt stiger DAX med 2,69 prosent, i Paris stiger CAC 40 med 2,75 prosent og i London stiger FTSE 100 1,58 prosent.

I Stockholm steg børsen 3,53 prosent, i København la hovedindeksen på seg 2,90 prosent, mens i Helsinki var oppgangen på hele 4,66 prosent.

Da Oslo Børs stengte lå det an til å bli en fin dag på Wall Street. De toneangivende indeksene var da opp mellom 0,2 og 1,6 prosent.

HTML EMBED

Følg Nasdaq

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag