NA24.no

(Scanpix)

Jubel på USA-børser

Sist oppdatert:
Aksjene svingte både hit og dit på en hendelsesrik børsdag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På ny bar de amerikanske aksjekursene preg av berg-og-dal-bane. Etter å ha startet ned svingte aksjene opp. I førersetet for oppgangen var bankaksjene, etter at hedgefond-forvalter William Ackman omfavnet en plan om å restrukturere obligasjonsforsikrere.

NA24 - din næringslivsavis

Oppgangen ble også drevet frem av energi- og teknologiaksjene etter sterkt resultat fra Hewlett-Packard og at oljeprisen steg til ny rekord. Oljekjempene Exxon Mobil og Chevron steg til det høyeste nivået på over en måned, mens printermastodonten Hewlett-Packard opplevde den beste sesjonen på to år.

- Vi har hatt mye svakhet i teknologiresultatene denne sesongen og Hewlett-Packard viser at det er noe styrke der ute, sier en forvalter, ifølge Bloomberg.

I tillegg kom referatet fra sentralbankens forrige rentemøte. Her kom det frem at sentralbanken venter en svakere vekst og at de ikke er uvillig til å kutte rentene ytterligere, men at de samtidig også frykter landets inflasjon.

- Som vanlig er markedet litt urolig, som ser ut til å være vår operasjonsmodus akkurat nå; dagens frykt er inflasjon i råvarer, spesielt olje, sier sjefinvesteringsstrateg Bill Stone, ifølge MarketWatch.

Som en indikasjon på hvor mye aksjene svinger for tiden har Stone kalkulert seg frem til at sesjonene, den siste tiden, med endringer på minst en prosent er på 62 prosent, sammenlignet med snittet siden 1980 som lyder på 20 prosent.

Sterkt fra H-P
Hewlett-Packard, verdens største PC-produsent, kom med et overraskende bra resultat etter børsslutt tirsdag.

Nettoresultatet ble 2,13 milliarder dollar, en økning på 38 prosent fra året før. Resultatet overrasket analytikerne positivt for tolvte kvartal på rad.

Omsetningen økte 13 prosent til 28,5 milliarder dollar.

Ikke nok med at resultatet er sterkt, datamaskinprodusenten gleder samtidig investorer ved å øke guidingen for året som helhet.

Resultatet per aksje ventes å bli 3,54 dollar aksjen, en oppjustering på 5,04 prosent fra 3,37 dollar aksjen. Omsetningen ventes å bli 2,5 milliarder dollar høyere, totalt 114 milliarder dollar.

Aksjen ble belønnet med et svev på åtte prosent.

Kan kutte renten
Referatet fra den amerikanske sentralbankens rentemøte 29-30. januar viser at sentralbanken ser for seg en svakere vekst i den amerikanske økonomien i 2008 enn tidligere. Styggedommen er den doble smellen som boligmarkedet og kredittsektoren har påført økonomien.

For å bøte på dette stiller ikke sentralbanken seg fremmed for å kutte renten ytterligere, men sentralbanken frykter også den stigende inflasjonen. I tillegg ser sentralbanken for seg at de fort kan komme til å sette renten hyppig opp så fort den økonomiske veksten tar seg opp igjen.

- Uten signaler om stabilisering i boligsektoren og med et finansklima som ikke er stabilisert enda, er komiteen enige om at nedsiderisikoen for veksten vil holde seg selv etter denne handlingen, lyder det i referatet.

Handlingen det refereres til er at sentralbanken under det rentemøtet valgte å kutte den viktigste styringsrenten med en halv prosent til tre prosent. Kun åtte dager tidligere foretok sentralbanken et nødrentekutt på 75 basispunkter. Kombinasjonen av de to avgjørelsene var det kraftigste kuttet sentralbanken har foretatt seg på en enkelt måned på 25 år.

Sentralbanken ser for seg at inflasjonen vil øke i et hurtigere tempo i 2008 enn det de hadde sett for seg i oktober.

Samtidig kommer det frem at sentralbanken venter at den økonomiske veksten vil svekkes mer i 2008 enn tidligere anslått. Det nye anslaget er en vekst på mellom 1,3 og to prosent, ned fra 1,8 til 2,5 prosent som var spådommen i november.

Økt inflasjon
Prispresset i den amerikanske økonomien gir grå hår til investorene. Økende inflasjon og priser står i sterk kontrast til utsiktene om stadig svakere økonomisk utvikling. Den amerikanske sentralbanken styrer rentenivået etter prisveksten i USA, men har de siste månedene fokusert mer på tilstanden i den amerikanske økonomien.

Fasiten for konsumprisindeksen havnet på 0,4 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,3 prosent, ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News. Konsumprisene eksklusive mat og energipriser endte i perioden på 0,3 prosent, mens det var ventet at de skulle ende på 0,2 prosent.

- Det lover ikke godt for inflasjonsbekymringer; det er et ubehagelig problem for sentralbanken som kan komme til å dempe noen av de forventede rentekuttene, som putter et lokk på aksjeprisene, sier sjefinvesteringsdirektør Robert Pavlik, ifølge MarketWatch.

Ny nedtur
Nyheten om at oppkjøpsfondene til Kohlberg Kravis Roberts & Co har problemer med å betjene de løpende låneforpliktelsene skapte noe nervøsitet på børsene. KKR har måttet utsette betalingen av et kommersielt lån og dette skaper usikkerhet om selskapets fremtidig evne til å håndtere ytterligere oppkjøp.

KKR har startet forhandlingene med obligasjonseierne for å restrukturere gjeldsbyrden. Oppkjøpene som KKR foretar seg er store og er i høy grad gjeldstynget. Ved å lånefinansiere oppkjøp løper fondene stor risiko hvis det blir tørke i kredittmarkedet. Det er nettopp dette som nå har rammet KKR.

Aksjen ble senket med to prosent på nyheten.

Ingen bedring i boligmarkedet
Boligmarkedet i USA fortsetter å vise svakheter. Antallet påbegynte privatboliger økte med 0,8 prosent til en årlig rate på 1,012 millioner i årets første måned. Det var i tråd med forventningene i markedet. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at antallet påbegynte boliger ville ligge i området på 1,01 millioner påbegynte boliger.

Det var første gang siden oktober at boligbyggingen økte i en enkel måned. Tilsvarende tall for desember ble revidert til et fall på 14,8 prosent fra opprinnelige meldte minus 14,2 prosent. Likevel er ikke alt som det skal i det amerikanske boligmarkedet. Antallet byggetillatelser som ble gitt falt med 3 prosent til 1,048 millioner i januar. Den sesongjusterte årlige vekstraten ligger nå på det laveste siden november 1991.

Sendte oljen til rekord
Onsdag er normalt dagen da det amerikanske energidepartementet legger frem sin ukentlige oljelagerrapport. Grunnet fridagen mandag i forbindelse med feiringen av Presidents Day er denne rapporten blitt utsatt til torsdag ettermiddag, men det hindret ikke oljeprisen i å sette ny historisk rekord for andre dag på rad.

- Det er 100 grunner til at prisene skal stige fordi markedet er stramt. Den eneste tingen som kan stoppe dette rallyet er en seriøs økonomisk nedgang. Etterspørselen er fortsatt ventet å vokse med over 1 million daglige fat i år, sier Adam Sieminski som er Deutsche Banks sjefenergiøkonom i New York, ifølge Bloomberg.

På råvarebørsen i New York falt oljeprisen på gevinstsikring til referatet fra rentemøtet ble offentliggjort. Etter dette bar det rett opp til nye høyder, onsdag ble denne på 100,74 dollar fatet for WTI-oljen.

Delindeksen for oljeaksjer steg med 0,6 prosent mens indeksen for oljeserviceaksjer steg med 1,6 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,73% til 12.427,26

Nasdaq +0,91% til 2.327,10

S&P 500 +0,83% til 1.360,03

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere