*Nettavisen* Økonomi.

Jubel på Wall Street

Foto: Scanpix

Pangstart på gang for de de amerikanske børsene.

05.06.09 15:05

Det ligger an til en forrykende start på handelen på de amerikanske børsene.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Prisene på råvarer tar fart. Samtidig spekulerer investorene i at det verste av resesjonen er unnagjort. Fredag kom nemlig makrotallet som har blitt omtalt som månedens viktigste, nemlig den offisielle månedsrapporten fra arbeidsmarkedet.

Tallene viser at ledighetsraten i USA nå er den høyeste på 26 år. Likevel skjøt før-indeksene i USA i været fredag. Årsaken er at sysselsettingen faller mindre enn forventet.

Til tross for blandede signaler mottas rapporten med glede i markedet. S&P 500 futures stiger 1,45 prosent, mens Nasdaq-futures er opp 0,95 prosent. Dow Jones-futures er opp 1,5 prosent. Dermed ligger det an til den tredje strake uken med oppgang for den brede S&P 500.

Statistikken viste at syssselsettingen utenom jordbruket falt med 345.000 i mai. Det viser den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene.

Fallet er langt lavere enn hva økonomene trodde på forhånd. Ifølge estimater fra Bloomberg lå markedets forventninger på 530.000.

Arbeidsledighetsraten steg til 9,4 prosent fra 8,9 prosent, og det var langt høyere enn 9,2 prosent som var markedets forventninger. Ledighetsraten ligger på det høyeste nivået siden august 1983.

Rapporten viser også at sysselsettingsfallet for april ble revidert til 504.000 fra 539.000 som opprinnelig var meldt tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag