NA24.no

Jubel på Wall Street

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Flere oppkjøp satte skikkelig fart i USA-aksjene mandag.

Nye tegn på at en ny bølge med oppkjøp og fusjoner kan være i ferd med å skylle inn over aksjemarkedene ga mandag markant oppgang på Wall Street.

NA24 – din næringslivsavis

Den brede S&P 500-indeksen steg 1,8 prosent, etter at forrige uke ble avsluttet med tre minusdager på rad.

Oppgangen var bred og omfattet de aller fleste sektorer. Flyselskaper var nesten det eneste unntaket. Volumet var imidlertid relativt lavt, trolig på grunn av den jødiske yom kippur-helligdagen.

Oppkjøp
Xerox Corp har inngått en avtale om å kjøpe Affiliated Computer Services Inc. for 6,4 milliarder dollar. Det sendte aksjekursen til sistnevnte opp 14 prosent. Xerox-aksjen falt derimot nær 15 prosent på nyheten.

Abbot Laboratories kjøper legemiddelvirksomheten til sin belgiske partner Solvay. Partene er enige om en kjøpesum på 6,6 milliarder dollar i kontanter og dermed vil Abbot sikre seg kontrollen over kolesterolmedisinen TriCor. Aksjemarkedet svarte positivt på denne utviklingen og sendte aksjekursen i Abbot opp nær 3 prosent.

Det har også vært et par mindre oppkjøp innen helsesektoren. Produsentene av operasjons- og legeutstyr Covidien er nær ved å kjøpe Aspect for 210 millioner dollar.

Det private investeringsselskapet American Securities kjøper GenTek for 411 millioner dollar i kontanter og vil dermed sikre seg produsenten av kjemikalier og motordeler.

– Vi har sett et løft i oppkjøpene og det er et veldig stort pluss. Det er alltid gode nyheter når du ser penger komme inn i markedet, kommenterer forvalter Hugh Johnson i Johnson Illington til Bloomberg.

Olje opp
I likhet med aksjemarkedet falt oljeprisen forrige uke. Mandag hentet den seg opp igjen. Den amerikanske referanseoljen WTI steg 82 cent til 66,84 dollar fatet på råvarebørsen i New York. I London steg Brent-olje med 43 cent til 65,54 dollar. Den anspente situasjonen rundt Irans atomprogram blir av enkelte observatører brukt som begrunnelse for oppgangen.

Delindeksen for oljeaksjer steg 1,9 prosent, delindeksen for oljeservice 2,2 prosent.

Ingen viktige makrotall ble offentliggjort mandag.

IT-tungvekteren Cisco steg drøyt 4 prosent etter at Barclays hevet sin anbefaling fra nøytral til overvekt.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,28% til 9.789,36

Nasdaq +1,90% til 2.130,74

S&P 500 +1,78% til 1.062,98

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere