NA24.no

(Scanpix)

Jubelen sprer seg

Sist oppdatert:
Børsene stiger når ledigheten faller. Full kjør i New York.

Børsjubelen fortsetter på Wall Street. Overraskende arbeidsmarkedstall hjelper på en allerede voksende optimisme.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente industriindeksen Dow Jones har sneket seg over 13.000 poeng og ligger nå på nivåene fra begynnelsen av januar. Fredag stiger Dow Jones 0,53 prosent til 13.079,54 poeng, mens teknologidominerte Nasdaq Composite er opp 0,43 prosent til 2.491,41 poeng. Den brede S&P 500-indeksen løftes 0,63 prosent til 1.418,17 poeng. Dow Jones steg nærmere 1,5 prosent torsdag, mens Nasdaq ble løftet 2,8 prosent. S&P 500 steg 1,71 prosent.

Glede over fallende ledighet
Arbeidsledigheten er på vei ned i USA. Det blir tatt godt imot i finansmarkedene. Arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene viser at ledighetsraten sank til 5 prosent i april fra 5,1 prosent i mars. Økonomene hadde ventet en oppgang til 5,2 prosent. For fjerde måned på rad var jobbveksten i USA negative, men nedgangen i april er både mindre enn forventet og langt lavere enn de foregående månedene.

I april forsvant 20.000 navn fra lønningslistene i USA, mens økonomene fryktet at 75.000 jobber skulle forsvinne i verdens største økonomi.

Les mer: Positiv overraskelse fra USA

Det faktum at arbeidsmarkedet ikke svekket seg i like stor grad i april kan gi den amerikanske sentralbanken en god grunn til å holde rentevåpenet i ro og ta en pause fra nye kutt. Det kommer imidlertid en ny arbeidsmarkedsrapport før neste Fed-møte i slutten av juni.

Sterk ordreinngang
Industriordrene i USA steg med 1,4 prosent i mars. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet fredag.

Økningene av fabrikkordrene var den raskeste veksten siden desember og lå høyt over forventingene til økonomene. Ifølge Bloomberg News var det på forhånd ventet at ordreinngangen ville vokse med 0,3 prosent.

En revisjon viser at ordreinngangen av varige goder steg med 0,1 prosent i mars mot tidligere beregninger som viste et fall på 0,3 prosent.

Sprikende fra oljekjempene
Chevron la fredag frem et resultat på 5,17 milliarder dollar. Det tilsvarer 2,48 dollar per aksje og er en forbedring på 9,6 prosent fra 2,18 dollar per aksje i tilsvarende periode året før. Det er noe bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge estimater fra Thomson Reuters ventet tallknuserne et resultat på 2,41 dollar per aksje. Rekordhøy oljepris bidro godt til resultatoppgangen. Driftsinntektene steg til 65,95 milliarder dollar fra 48,23 milliarder i første kvartal i fjor.

Torsdag kveld la Exxon Mobil frem svakere enn forventningene tilsa. Den virkelige oljegiganten hadde et resultat på 10,89 milliarder dollar eller 2,03 dollar per aksje i første kvartal. Det er rundt 1 milliard dårligere enn rekorden i fjerde kvartal. Til sammenligning lå resultatet på 6,8 milliarder dollar eller rundt 1,62 dollar i første kvartal i fjor.

Analytikerne hadde ventet et resultat på 2,12 dollar per aksje fra Exxon Mobil, viser estimater innhentet av FactSet Research. Omsetningen havnet på 116,8 milliarder dollar i første kvartal opp fra 87,22 milliarder dollar i samme periode i fjor, men under forventningene på 124,4 milliarder dollar.

Buffetts milliarder
Sun Microsystems får juling etter å ha presentert en kjempeskuffelse. Aksjen falt 12 prosent i førhandelen etter at de tapte 34 millioner dollar eller rundt 4 cents per aksje i regnskapsårets tredje kvartal. Det er langt verre enn i samme periode året før da Sun hadde et resultat på 67 millioner dollar eller rundt 7 cents i overskudd. Underskuddet kommer overraskende på analytikerne som hadde ventet et resultat på 18 cents per aksje. Nå kutter de 2.500 stillinger for å bedre resultatet.

Spekulasjoner om at superinvestor Warren Buffett vil flittig benytte seg av de 40 milliarder dollarene investeringsselskapet Berkshire Hathaway sitter med blir slått stort opp i den amerikanske finanspressen. Buffett blir av mange regnet som en av verdens beste investorer, han ser stadig muligheter der andre ikke tør. Det har gjort Buffett til verdens rikeste mann.

Les mer: Verdens rikeste på billigjakt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere