Jubelmåned på børsene

Oslo Børs har hatt en knallsterk måned, men er ikke lenger best i klassen.

30.04.09 17:58

Troen på bedre tider har igjen klart å lokke frem grådigheten blant investorene. Til tross for en jevn strøm av negative makronyheter så stiger håpet på at det verste snart er bak oss.

Torsdag steg hovedindeksen på Oslo Børs 1,15 prosent til 252,63 poeng. I løpet av dagen ble årets beste notering også nådd. Den lyder nå på 255,05 poeng.

Beste på ett år
På grunn av feiringen av 1. mai ble denne uken noe kortere enn hva som er normalt, men fire dager var nok til å sikre en sterk uke. Totalt steg Oslo Børs 3,44 prosent denne uken og dermed ble oppturen for april på 11,6 prosent. Vi må tilbake nøyaktig ett år for å finne en tilsvarende sterk måned på Oslo Børs. Da steg hovedindeksen 12,4 prosent.

Så langt i år har det kun vært februar som har endt negativt på børsen. I mars steg Oslo Børs rundt 5,5 prosent, og hittil i 2009 har oppturen rukket å bli på 12 prosent.

Internasjonalt har det også vært en bred opptur. I Asia steg den regionale indeksen rundt 12 prosent i april og har den beste måneden siden 1998. Verdensindeksen til Morgan Stanley viser også den beste utviklingen i løpet av én måned på nærmere 20 år. Børsene i USA ligger også an til en tosifret oppgang i april.

Det har også vært full fest på børsene ellers i verden. Best av de europeiske børsene er i Finland. OMX-indeksen i Helsingfors har steget 25 prosent, mens København har lagt på seg 20 prosent denne måneden.

Gikk til topps
Børsvinner i april ble Algeta som steg 115,5 prosent den siste måneden, mens børsmyggen Etman International har doblet seg i verdi. For sistnevnte skyldes det i hovedsak at aksjen kun har vært omsatt to dager i 2009.

Eiendomsselskapene Norwegian Property og Scandinavian Property Development ligger også høyt på vinnerlisten for april. Førstnevnte leverte tall for første kvartal torsdag og tapte nær én milliard kroner i løpet av årets tre første måneder. Store nedskrivninger av eiendomsporteføljen sørget for et elendig resultat for Norwegian Property, men konsernsjef Petter Jansen er ikke bekymret. Han går langt i å love en god kontantstrøm i 2009.

Les mer: Tapte nær milliard på tre måneder

Torsdag steg NPRO-aksjen 12,78 prosent til 7,94 kroner og doblet seg i verdi i april. Scandinavian Property steg 75,3 prosent den siste måneden.

Schibsted var i skuddet torsdag og ble løftet hele 15,63 prosent til 68,80 kroner. Finanskrisen har rammet mediebedriftene hardt og den norske mediekjempen har vært nødt til å kutte hardt i kostnadene. Den siste måneden har aksjekursen vært langt hyggeligere for Schibsted-aksjonærene. Kursen har steget 75,3 prosent

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises la i forrige uke frem sin resultatrapport etter første kvartal, og overgikk både egne og markedets forventninger. De tror også at året sett under ett blir bedre enn hva analytikerne har lagt til grunn. Aksjekursen steg 72,35 prosent i april.

Konkurser og smell
Tre selskaper notert på Oslo Børs og Oslo Axess er kun formaliteter unna konkurs. Før ut ble Exense som måtte begjære oppbud etter at finansieringsplanene gikk i vasken. Samme årsak har fått Tandberg Data og Tandberg Storage også stil å kaste inn håndkleet.

Flere andre selskaper lever farlig, og nøkkel for å overleve er evnen til å hente inn friske penger og kunne fornye låneavtaler.

Ability Drilling er svært misfornøyd med landriggene TTS har bygget, og krever 140 millioner kroner etter at de har kansellert rigg nummer to som TTS Sense har bygget. Flere av kundene til Ability Drilling har terminert allerede inngåtte avtaler, og Ability vurderer å kansellere de øvrige riggene som ikke er levert fra TTS. Aksjekursen stupte 47,37 prosent til 0,50 kroner torsdag. I april er fallet på hele 73,7 prosent.

PetroMena har mistet kontroll over riggen PetroRig I som bygges ved Jurong-verftet i Singapore. Obligasjonseierne krever at de har rett til riggen, og har tredd inn i byggekontrakten. Verftet er ikke fornøyd etter at innbetalinger har uteblitt og sier at de vil selge riggen. Usikkerhet rundt situasjonen til selskapet og mislighold av milliardgjeld har sendt kursen ned 60,4 prosent den siste måneden.

Finans og gjødsel
Årets fjerde måned har også vært bra for DnB Nor. Finanssektoren har gjort det bra etter at flere internasjonale giganter har prestert bedre enn hva markedene har forventet. I tillegg har troen på at det verste snart er over og at det kan gå mot bedre tider fått markedene til å reagere/og reagerer positiv på skambankede bankaksjer. Tiltakene fra myndighetene har vært særlig rettet mot finansmarkedene og bankene har fått langt bedre lånebetingelser enn hva har vært normalt.

DnB Nor-aksjen steg 4,24 prosent til 41,75 kroner på den avkortede ukens siste dag, og har dermed steget 38 prosent den siste uken.

Håpet om at den økonomiske utviklingen snart kan bli bedre har også smittet over på Yara og Norsk Hydro. Begge leverte tidligere i uken sine rapporter etter første kvartal, og har fått forskjellig mottagelse. Likevel er april positiv for begge. Yara-aksjen har steget 21,5 prosent, mens Hydro-aksjen har blitt løftet 16 prosent.

De to største selskapene på Oslo Børs, StatoilHydro og Telenor, fikk en oppgang på henholdsvis rundt 5 prosent og 7 prosent den siste måneden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.