*Nettavisen* Økonomi.

Jubeluke på børsen

Den gode stemningen er tilbake i aksjemarkedet.

12.10.07 17:04

Oslo Børs har lagt en solid uke bak seg. De siste seks handledagene har endt med oppgang og fredag var intet unntak selv om det så mørkt ut. Hovedindeksen ble sendt opp 0,40 prosent til 505,44 poeng etter en helrød start.

NA24 - din næringslivsavis

Uken sett under ett er også svært oppløftende for dem som ikke mistet motet i den turbulente perioden noen uker tilbake. Fasiten viser en samlet opptur på 3,60 prosent de siste fem dagene.

Oljen over 80
Lavere oljelagre i USA og uro i Midtøsten sendte oljeprisen til over 80 dollar fatet fredag ettermiddag. Torsdag ble lagerstatistikken over utviklingen til de amerikanske oljelagrene frigitt. Resultatet viser at lagrene i snitt ble lavere enn hva markedet hadde ventet. Raffinerikapasiteten forblir stabil i forkant av den omfattende vedlikeholdsperioden som nå starter.

Fyringssesongen står på trappene og markedet vil følge nøye med på utviklingen til destillatlagrene. I tillegg vil prognosene for værutsiktene bli lagt vekt på. Onsdag kveld ble det kjent at tyrkiske styrker forbereder et inntog i Nord-Irak. Det er med på å øke den geopolitiske risikopremien.

Et tropisk lavtrykk i Atlanterhavet har dukket opp på radaren til meteorologene. Den har foreløpig ikke fått tildelt noe navn, men går under betegnelsen tropisk depresjon 15 og det er for tidlig å si hvilken innvirkning den vil få på oljeproduksjonen i Mexicogolfen. Ved råvarebørsen i London kostet kontraktene på nordsjøolje med levering i november 80,11 dollar fatet da Oslo Børs tok helgen.

Den lave dollarkursen teller også inn på oljeprisen. En dollar kostet like i overkant av 5,41 kroner.

Tungvekterne dro lasset
Giganten StatoilHydro kunne nok en gang konstatere en dag i pluss. Siden fusjonen ble gjennomført 1. oktober har det stort sett vært røde dager. Aksjen endte opp 1,39 prosent til 182 kroner. ABG Sundal Collier var storkjøper av StatoilHydro og sto bak over 52 prosent av nettokjøpene.

Telenor har også gjort det skarpt de siste dagene. SEB Enskilda og Merrill Lynch var det største nettokjøperne fredag og bidro til å sende aksjekursen opp 0,88 prosent til 115,25 kroner. Den siste uken har verdiene vokst med 6,22 prosent i Telenor.

Aluminiumsselskapet Norsk Hydro klatret 2,15 prosent til 80,90 kroner, men det var mer fart i Aker Kværner. Røkkes juvel steg 3,57 prosent til 188,50 kroner og ble løftet i likhet med resten av sektoren.

Stor interesse
IT-selskapet Fast steg 5,67 prosent til 13,05 kroner og trosset dermed en nedgradering fra analyseselskapet Standard and Poors. I en analyse ble Fast nedgradert til salg fra en kjøpsanbefaling etter kraftig kursoppgang den siste tiden. Meglerhusene SEB Enskilda og Arctic Securities hamstret Fast-aksjer.

Nyheten om at Sevan Marines flytende produksjonsinnordning «Sevan Piranema» har begynt å produsere olje i Brasil teller fortsatt positivt for aksjen. Markedet sendte kursen opp 3,91 prosent til 66,50 kroner.

Vinnerne
Rocksource steg 5,56 prosent til 1,52 kroner etter at de meldte at de allerede har nådd produksjonsmålet på 1.000 fat om dagen for inneværende år. Nå regner de med å produsere mer enn det etter at et nytt prosessanlegg i USA er på plass i november. Det vil øke kapasiteten ytterligere og kan dermed ta imot høyere produksjon fra nye brønner.

SuperOffice ble løftet 4,34 prosent til 36,10 kroner. Selskapet presenterte et solid resultat for tredje kvartal og kan vise til forbedringer over hele linjen. Før skatt satt de igjen med 19,2 millioner

Tandberg Data steg hele 16,09 prosent til 5,05 kroner og Oslo Børs ønsket å undersøke kursutviklingen i aksjen. De innførte dermed en børspause for å sjekke bakgrunnen for oppgangen, men det kom ikke noe nytt frem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.