*Nettavisen* Økonomi.

Jubeluke på Oslo Børs

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Etter en laber periode i januar og februar, har Oslo Børs tatt av i mars.

05.03.10 19:44

Oslo Børs bykser oppover for tiden. Hovedindeksen steg fredag med 1,8 prosent til 369,8 poeng. Det er den høyeste sluttnoteringen siden 19. januar.

For uken som helhet steg indeksen hele 5,6 prosent. Dermed har mars begynt svært godt, etter at januar og februar var labre børsmåneder. Det meste av dette fallet er nå hentet inn, og indeksen viser minus 0,5 prosent siden nyttår.

Den siste tiden har børsens blikk vært rettet mot overordnede makroforhold mer enn selskapsnyheter og regnskaper.

Den siste uken kom det endelig positive nyheter fra eurosonens problembarn, Hellas. Landets politikere er blitt enige om en økonomisk hestekurs, og torsdag la staten ut et nytt lån som ble godt mottatt i finansmarkedet.

Jobbtall
Fredag kom den viktige sysselsettingsrapporten i USA. Denne viste at arbeidsledigheten holdt seg uendret på 9,7 prosent i februar etter å ha falt i januar. Sysselsettingen i februar falt med 36.000.

Tatt i betraktning at det har vært mye dårlig vintervær i februar, var tallene bedre enn de fleste i markedet hadde ventet. Dette ser ut til å understøtte en oppfatning av at arbeidsmarkedet i USA har flatet ut etter det kraftige fallet. Dette er svært viktig for det som fortsatt er den største motoren i verdensøkonomien, og bidrog til å forsterke oppgangen på Oslo Børs fredag ettermiddag.

Alt opp
Alle de tunge selskapene på Oslo Børs steg fredag. Oppgangen var bredt fordelt, med energisektoren spesielt sterk. En rekke selskaper steg rundt 3 prosent, blant annet Statoil, Aker Solutions, PGS og TGS.

Oslo Børs fikk god drahjelp av oljeprisen. Et fat Brent-olje for april-levering har fredag steget 2,1 prosent til 80,20 dollar. Det er første gang prisen er over 80 dollar siden midten av januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.