*Nettavisen* Økonomi.

Jubler for Nokias utsikter

Det er en offensiv mobilgigant som har lagt frem sitt resultat. Aksjemarkedet er fornøyd.

16.04.09 13:04

Rett etter at resultatrapporten til Nokia ble sluppet stiger aksjen kraftig på børsene. Nokia-aksjen løftes 4,7 prosent, men har vært langt høyere i minuttene etter fremleggelsen. Ericsson-aksjene faller derimot marginalt.

Den finske mobilprodusenten Nokia fikk et resultat på 0,1 euro per aksje i første kvartal. Det er en nedgang fra 0,39 euro per aksje i tilsvarende periode året før.

Analytikerne ventet 0,09 euro per aksje i årets første kvartal, viser estimater fra Thomson Reuters.

Salget ble på 9,27 milliarder euro i løpet av årets tre første måneder og det representerer en klar tilbakegang fra 12,66 milliarder euro i første kvartal i fjor.

Driftsresultatet ble på 514 millioner euro, og det innebærer et fall fra 1,96 milliarder euro i samme periode året før. Driftsmarginen falt til 5,5 prosent fra 15,7 prosent.

Nokia skriver i sin resultatrapport at det globale volumet for mobiltelefoner var på 255 enheter i første kvartal. Det er en nedgang på 14 prosent på ett år, og 16 prosent sekvensielt. Den finske produsenten sto for 93,2 millioner av disse enhetene. Det er en nedgang på 19 prosent sammenlignet med for ett år siden og ned 18 prosent sekvensielt.

Videre venter Nokia at bransjen vil oppleve at volumet i andre kvartal blir tilnærmet likt eller noe opp fra nivået i første kvartal. Likevel venter Nokia at deres markedsandel vil øke i andre kvartal. I første kvartal lå den på rundt 37 prosent.

Når det kommer til de finansielle målene opprettholder Nokia utsiktene om at driftsmarginen for mobiltelefoner og tjenester vil ligge på over 10 prosent i første halvdel av 2009 og at den vil være over dette nivået også i andre halvdel av året.

De skal også kutte driftskostnadene. Målet er at disse skal falle til under 6 milliarder euro innen utgangen av 2010, og det vil være en nedgang på 700 millioner euro sammenlignet med nivået på inngangen til 2009. Den største andelen av reduksjonen vil skje i 2009.

Når det gjelder Nokia Siemens Networks venter de at markedet for infrastruktur og tilhørende tjenester vil falle med 10 prosent målt i euro sammenlignet med 2008. Det er en oppjustering fra 5 prosent som var det tidligere anslaget. Nokia Siemens Networks er ventet å holde markedsandelen konstant i 2009 mot 2008.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag