Jublet for børskjempe

Foto: (Ole Walter Jacobsen)

Men selskapets korrupsjonsutsatte Libya-virksomhet taper 20 millioner kroner i måneden på krigen.

Gjødselkjempen Yara leverte sterke resultater i årets tre første måneder. Selv om selskapet har blitt dratt inn i den betente situasjonen i Libya, har andre områder levert knallsterkt.

Investorene likte også det de fikk se, og sendte aksjekursen til Yara opp hele 3,5 prosent til 303,20 kroner før lunsj.

Sterke tall
Yara fikk et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 4,28 milliarder kroner, mens det var ventet 3,86 milliardr kroner. Nettoresultat ble på 2,89 milliarder kroner, noe som var bedre enn ventede 2,50 milliarder kroner. Omsetningen til Yara havnet på 19,79 milliarder kroner, også dette bedre enn ventet.

- Yara rapporterer sterke førstekvartalsresultater, ettersom gjødselpriser knyttet opp i mot det stramme jordbruksmarkedet har kompenser for de høyere energikostnadene fra i fjor, skriver Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad i en melding.

Taper på Libya-krigen
I kvartalsmeldingen kommer det frem at Yara taper 20 millioner kroner i måneden på den stengte fabrikken i Libya. Yaras operasjon i Libya har blitt steng som følge av krigen i landet, og hele operasjonen er nå under korrupsjonsundersøkelse.

I kvartalsmeldingen heter det også at selskapet ikke vil ta en nedskrivning av Lifeco-selskapet. Libya-operasjonen er verdsatt til 1,49 milliarder kroner i kvartalsrapporten til Yara. I fredagens melding heter det at det ikke er klart ennå hva som vil skje med etterforskningen av korrupsjonsanklagene, og de finansielle effektene av dette.

Lifeco-operasjonen har en årlig kapasitet på 900.000 tonn urea og 150.000 tonn ammoniakk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.