NA24.no

Jublet til slutt

Sist oppdatert:
Rekordhøy oljepris virket som doping på Oslo Børs.

Fredag ble nok en oppløftende dag for investorene på Oslo Børs. Drevet av rekordhøy oljepris og gode resultater steg hovedindeksen 0,77 prosent til 508,42 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Etter en grusom start, ble uken som helhet også svært oppløftende. I løpet av de siste fem dagene har verdiene på Oslo Børs steget med 2,33 prosent.

All-time-high
Aldri tidligere har oljeprisen vært høyere enn den var fredag. Uroen i Midtøsten med tilhørende frykt for ytterligere forsyningsbrudd, lave oljelagre i USA på vei inn i fyringssesongen har sammen med svak dollar sendt oljeprisen til nye rekorder. I tillegg har spekulasjonen i papirmarkedet medført prispress oppover i oljemarkedet. Ordkrigen mellom USA og Iran blir også stadig krassere. Det hvite hus anklager Iran for å stå i ledtog med terrorister og for å spre masseødeleggelsesvåpen. Samtidig er ikke situasjonen mellom Tyrkia og Irak avklart.

Ved råvarebørsen i London ble desemberkontraktene på nordsjøolje omsatt for 89,30 dollar fatet. Det er ny rekord. I USA steg frontkontraktene på referanseoljen WTI til 92,21 dollar fatet.

StatoilHydro ble sendt opp 1,05 prosent til 182,80 kroner i forkant av mandagens resultatfremleggelse. Ifølge estimater fra TDN Finans venter analytikerne at den nyfusjonerte oljegiganten vil legge frem et resultat før skatt på 29 milliarder kroner fra en omsetning på over 110 milliarder kroner.

Carnegie var den ivrigste kjøperen og markedet trosset nedjusteringen av fra storbanken HBSC. Meglerhuset har tatt ned kursmålet i StatoilHydro til 200 fra 205 kroner per aksje.

Flere plusser enn minuser
Aksjemarkedet overså resultatskuffelsen fra solenergiselskapet REC. Tallene for tredje kvartal kom inn under forventningene til analytikerne, men selskapet hadde flere nyheter. Blant annet har REC sikret seg en wafer-kontrakt på hele 5,3 milliarder kroner og når de i tillegg har de inngått en avtale om å bygge en ny fabrikk som skal produsere både wafers, solceller og moduler i Singapore, var det gode nyheter nok for markedet. Aksjen stiger 2,61 prosent til 256,50 kroner.

Det deleide selskapet EverQ skal dessuten børsnoteres og det kan lettere synliggjøre verdiene som REC eier.

Yara ble sendt opp til ny all-time-high. Aksjen steg 4,62 prosent til 204 kroner og noterte seg for tidenes topp på 205,25 kroner. Ureaprisene har steget jevnt og trutt over en lengre periode, og det bidro til å dra med seg Yara.

Toppene
Lav omsetning i aksjen sendte NorDiag opp 8,87 prosent til 6,75 kroner, mens Nordic Mining ble løftet 5,15 prosent til 2,86 kroner. Også det på lav omsetning.

Gruveselskapet International Gold Exploration etter at partneren Goldplat gjennom funn har fått bekreftet gullforekomster i Kenya har høy kvalitet. Aksjen steg 4,87 prosent til 2,80 kroner.

Taperne
En rekke andre selskaper leverte også tall for tredje kvartal fredag. Kitron falt 6,14 prosent til 4,13 kroner på svakere tall. Bunnlinjen ble lavere enn ved samme periode i fjor selv om topplinjen viser en vekst.

Både Tandberg Storage og Tandberg Data falt markant etter sine resultatfremleggelser. Førstnevnt ble sendt ned 3,88 prosent til 2,33 kroner etter at overskudd ble til underskudd. Tandberg Data falt 3,88 prosent til 4,71 kroner etter at de hadde gjort det motsatte. Der i gården var underskudd blitt til overskudd, men det var likevel ikke nok.

Grieg Seafood har blitt rammet av fiskedød og nedjusterer slaktevolum for 2008 med inntil 4.000 tonn. Aksjen falt 3,65 prosent til 21,10 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere