*Nettavisen* Økonomi.

Jukser med prisen for å selge gårdene dyrere

Ved å selge innbo og løsøre langt over reell verdi, kan bøndene snike seg unna priskontrollen. Foto: Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien (NTB scanpix)

Ved å selge innbø svindyrt får bøndene en høyere pris når de selger gården sin.

16.02.15 07:22

Da en mann på Østlandet ble tilbudt mer enn fire millioner kroner for gården han hadde overtatt etter foreldrene, mente kommunen, som på grunn av priskontrollen skal godkjenne gårdssalg over 2,5 millioner kroner, det var en før høy pris.

Kommunen mente 2,7 millioner var nok for gården. På et nettforum fikk selgeren tips om å selge selve gården til 2,7 millioner og selge innbo og løsøre for 1,5 millioner, skriver Nationen.


Kjenner til flere tilfeller

Ved å avtale en alt for høy pris for ting som gamle traktorer, redskap og inventar, kan bonden unngå både priskontrollen og skatt.


– Dette er skyggesiden av priskontrollen, og slike avtaler er ikke uvanlige. Jeg har vært borti dem flere ganger i de tilfellene der selger har kunnet få en mye høyere pris enn det kommunen aksepterer, sier Ole Christen Hallesby, landbruksøkonomisk rådgiver i Vestfold gjennom 25 år til Nationen.

Salg av gamle møbler og innbo utløser ikke skatt, det gjør traktorsalg.

– Disse tingene skal jo egentlig verdsettes til reell markedspris, hvis ikke har jo bonden pumpet opp prisen for å unngå loven og skattemyndighetene. Dessverre skjer dette, og det er uheldig, sier Hallesby.


- Oppleves som blodig urettferdig

Priskontrollen kan oppleves som urettferdig for mange, da to nabokommuner kan ga totalt ulik praksis når det gjelder prising, mener eiendomsmegler Tore Solberg i Sandefjord i Vestfold.

– Derfor oppleves priskontrollen som blodig urettferdig for dem som skal selge. Det er borti veggen at loven oppfordrer til å bevege seg på kanten eller over kanten av loven. For mange bønder føles det som at kommunen stjeler store verdier fra dem. Dermed ender noen opp med å ta rovpris for innbo, slik at man når den prisen kjøper og selger i utgangspunktet hadde avtalt, sier han.


Mannen i eksempelet fikk til slutt solgt gården for 3,4 millioner kroner. I tillegg fikk han 400.000 kroner for inventer, ifølge nettforumet.


-Bondelaget tar avstand

– Vi har hørt om at slike avtaler inngås, og at noen bryter loven på denne måten, men vårt inntrykk er at det overhodet ikke er utbredt. Å inngå slike avtaler er noe som vi åpenbart tar avstand fra, sier Per Skorge, generalsekretær i Bondelaget til avisen.

Bondelaget er likevel positive til priskontrollen.

– Poenget med priskontrollen er at verdien skal settes ut fra det eiendommen er verdt som landbrukseiendom. Prisen skal ikke være så høy at det blir umulig å tjene nok på gårdsdriften etter å ha kjøpt, sier Skorge.

Skatteetaten sier de ikke kjenner til løsøreavtaler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag