*Nettavisen* Økonomi.

Jukser med skadetall på sokkelen

Foto: Statoil

Oljearbeidere har brukket både armer og bein i forbindelse med jobb på norsk sokkel, uten at det går frem av de offisielle skadetallene.

26.01.06 22:12

I de to største fagforeningene som organiserer oljearbeider er de kjent med triksingen med skadestatistikkene.

- En ukultur
- Vi har ingen oversikt over hvor mange skader som ikke er rapportert. Vi får høre om dette fra våre tillitsvalgte og fra verneombudene, men ingen vil snakke åpent om det. De er redde for at det kan skade selskapet de er ansatt i. Det vi kan si er at juksing med skaderapportering er en ukultur som skjuler skader som skulle vært registrert, sier HMS-ansvarlig i NOPEF, Ketil Karlsen, til TV 2 Nyhetene.

Karlsen får støtte fra forbundssekretær i SAFE, Kari Bukve. Hun forteller om medlemmer i deres forbund som har mistet både tær og fingrer uten at dette er blitt rapportert.

- Arbeidstakerne blir presset til ikke å rapportere skadene. Det er våre medlemmers arbeidsmiljø som blir skadelidende av at bedriftene som jobber på sokkelen skal fremstå som langt bedre på arbeidsmiljøet enn hva som er virkeligheten, sier Bukve.

Måtte jobbe videre
«Harald» ble i fjor sommer så alvorlig skadet at da han endelig fikk komme til land og fikk behandling på sykehus, ble han sykemeldt i ti uker.

- Jeg ble brakt til sykepleieren på installasjonen rett etter skaden. Hun mente det ikke var så alvorlig og ga meg smertestillende medikamenter. Slik ble jeg gående i fem døgn før en ny sykepleier overtok. Han som da kom på vakt sendte meg rett til land med første helikopter, forteller oljearbeideren som nå er tilbake i jobb på sokkelen.

Han reagerer sterkt på at en sykepleier mener han kan jobbe, mens en annen sender ham rett på land hvorpå legen sykemelder ham for en lenger periode.

- Jeg blir forbannet når det viser seg at vi ikke en gang kan stole på sykepleierne som jobber på sokkelen, sier «Harald».

Da han kom til land, ble han mottatt av en av direktørene i selskapet han jobber for. Direktøren ba ham om å komme til kontoret neste dag for å være med på et møte. «Harald» våget ikke annet, selv om han da var blitt sykemeldt for en lenger periode.

- På møtet stilte både direktøren, personalsjefen og HMS-sjefen. De ba meg innstendig om å reise ut igjen selv om jeg var sykemeldt. Jeg trengte ikke jobbe, bare være der slik at det som hadde skjedd med meg ikke ble rapportert som en fraværsskade. Jeg reiste ut og ble værende ut turen min. Etter det var jeg sykemeldt i ti uker, sier «Harald».

Våger ikke stå frem
Akkurat som med oljearbeiderne som i går fortalte TV 2 om gasslekkasjer som holdes skjult for myndighetene, er det ingen av dem som er blitt skadet uten at det er rapportert som våger å stå frem.

- Da hadde jeg ikke hatt jobb. Det ville blitt oppfattet som illojalitet overfor selskapet jeg er ansatt i, og jeg ville ikke fått fortsatt i Nordsjøen verken i dette eller andre selskaper. Jeg hadde vært ferdig som oljearbeider, sier «Harald».

Han får støtte fra de to fagforeningene. Begge kjenner til eksempler hvor oljearbeidere som har fortalt om skadene sine har fått problemer med å beholde jobben.

- Å snakke om slikt er snarveien til et dårlig rulleblad, sier Kari Bukve i SAFE. Ketil Karlsen i NOPEF sier at han kjenner til at ansatte i oljeindustrien har blitt presset ut av jobb fordi de har varslet om hendelser bedriftene ikke ønsker skal bli kjent.

Dramatisk
Petroleumstilsynet reagerer på informasjonen TV 2 har brakt om triksing med skadetallene. Pressetalskvinne i tilsynet, Inger Anda, sier at det er trist informasjon som nå kommer ut.

- Dette er dramatisk informasjon som gjør inntrykk. De skadene som er beskrevet er definitivt så alvorlige at de kommer inn i kategorien for de mest alvorlige personskadene vi registrerer, sier Anda. Hun håper at både fagforeningene og bedriftene i oljeindustrien kan følge opp disse sakene i full bredde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.