NA24.no

Julebasar er big business

Norske damer i London setter ny rekord i juleomsetning.

LONDON (NA24): De syr, hekler og lager julepynt og julegaver hele året. I løpet av et par hektiske dager i november soper de inn vel enn halv million kroner. For de norske damene knyttet til Sjømannskirken i London er julebasar big business.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi satser stort og pengene strømmer inn, sa Anne Sophie Marwa, leder for julebasaren ved Sjømannskirken, like etter at kirkedørene hadde åpnet for årets basar.

Det var kø for å komme seg inn og etter hvert tett med folk foran alle salgsboder. Marwa holdt et våkent øye med salget og engelske pund som strømmet inn, omtrent som en megler i aktivitet på London Børs.

- Det er like spennende hvert ar. Klarer vi å øke omsetningen og dermed også fortjenesten fra året før, så er vi fornøyde. I fjor hadde vi et overskudd på 44.000 engelske pund, eller vel en halv million kroner. Målet er å øke hvert eneste år, sa Marwa, som opprinnelig er fra Gjøvik. Etter to salgsdager kunne hun notere seg for ny omsetningsrekord.

Valutasvingninger
I likhet med all internasjonal forretning er denne julebasaren berørt av valutasvingninger. En stor del av omsetningen er typisk norsk mat importert fra Norge. Her gjelder det å gjøre innkjøp mens kursen på norske kroner er gunstig i forhold til engelske pund.

- Den største importen kommer fra Norge. Noen ganger er vi heldige, andre ganger blir norske produkter dyre. Men vi har alltid god fortjeneste på alt vi selger, sier Marwa.

- Hva er hemmeligheten bak suksessen?

-Først og fremst gjør vi gunstige innkjøp. Men vi er også så heldige at vi har mange norske kvinner som lager julegaver og julepynt hele året. De hekler og strikker eller produserer typisk norsk handarbeid som alltid er populært. Rimelig produksjon gir nødvendigvis enda større fortjeneste, sier Anne Sophie Marwa.

Trofaste medarbeidere
På årets julebasar fikk norske Rigmor Wall skryt for lang og tro tjeneste. Dette var hennes femtiende julebasar. Tre damer kom ens ærend fra Hedemark for å jobbe som servitører, mens Bibi Holmes for attende gang kom helt fra Virginia i USA for å jobbe på kjøkkenet. Her snakker man altså om trofaste medarbeidere.

Alt som selges er «typisk norsk» – fra juledekorasjoner til pinnekjøtt og surkål. Pinnekjøttet var for øvrig laget av en engelsk slakter og skal i følge ekspertene være av god kvalitet. Ellers gikk det med 1700 smørbrød, 100 liter gløgg, 3000 kaffekopper og minst like mange vafler.

Julebasaren ble åpnet av ambassadør Bjarne Lindstrøm, og etter ham kom det 2300 besøkende. Ikke rart sjømannsprest og daglig leder ved kirka i London, Torbjørn Holt, er fornøyd.

- Det har vært en enestående innsats fra våre damer. Julebasaren er både en viktig miljømessig faktor og ikke minst et verdifullt økonomisk bidrag til driften. Overskuddet tilsvarer omtrent 20 prosent av kirkas samlede budsjett, sier Holt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere