Gå til sidens hovedinnhold

Julehandel er god butikk

På vei mot nye kortrekorder i julehandelen.

8 av 10 planlegger å bruke like mye på julegaver som i fjor og 86 prosent sier at de kommer til å bruke bankkortene og ikke kredittkortene til de fleste julegavene. Dette viser den årlige julehandelsundersøkelsen fra Nets.

I følge Nets sin julehandelsundersøkelsen som er gjennomført av TNS Gallup, svarer 86 prosent at de vil betale flesteparten eller alle gavene med betalingskort.

- Går vi nærmere inn på dette, viser undersøkelsen at 31 prosent sier at de vil handle alle julegavene med kort. I 2008 var det kun 16 prosent som svarte at de kom til å handle alle gavene med kort, sier Informasjonssjef Sigbjørn Larsen i Nets.

- Dersom dette stemmer vil vi også i år sette nye rekorder i kortbruk. Trolig vil vi for første gang gjennomføre mer enn 6 millioner kortkjøp i løpet av en enkelt handelsdag, uttaler Larsen.

Ved utgangen av oktober har betalingskortene blitt brukt 990 millioner ganger, en vekst på over 9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Kortomsetningen var på 372 milliarder kroner, en vekst på 8 prosent.

- Det har vært hevdet at julehandelen i stor grad foretas med kredittkort. Dette har aldri våre julehandelsundersøkelser vist. Vi har fulgt dette tett siden 2008, og våre undersøkelser viser stabilt over tid at bankkortene står for det meste av julehandelen. 86 prosent sier at de kommer til å bruke bankkortene til de fleste julegavene, forteller Larsen i meldingen.

4 av 5 vil handle julegavene på kjøpesentre
Kjøpesentre tiltrekker seg flest julegavehandlende, etterfulgt av forretninger i lokalmiljøet.

I følge juleundersøkelsen fra Nets sier 83 prosent at de kommer til å handle julegavene på kjøpesentre. 61 prosent svarer at de kommer til å handel julegaver i lokalmiljøet eller lokale forretninger. 14 prosent svarer at de handler julegaver i utlandet i forbindelse med ferie eller forretningsreiser.

- Det er de eldste og kvinnene som i størst grad kombinerer julegavehandel med utenlandsturer. 18 prosent av kvinner handler julegaver i utlandet mot kun 10 prosent av mennene. Trolig har dette en sammenheng med at kvinner kjøper i snitt 6 flere gaver enn menn, sier Larsen.

19 prosent av de over 60 år handler i utlandet i forbindelse med ferie eller forretningsreiser.

Kvinner kjøper flest gaver
Totalt sier 42 prosent av befolkningen at de kommer til å kjøpe inntil 10 julegaver, men undersøkelsen viser at det er store kjønnsforskjeller i forhold til antallet gaver de planlegger å kjøpe. 1 av 4 har ikke tatt stilling til hvor mange julegaver de skal kjøpe.

Av de som har tatt stilling til hvor mange gaver de skal kjøpe, sier 61 prosent av kvinnene at de kommer til å kjøpe mer enn 10 gaver. Tilsvarende tall for menn er 28 prosent.

72 prosent av mennene sier at de kommer til å kjøpe inntil 10 gaver, mens kun 39 prosent av kvinnene kjøper færre enn 10 gaver.

- Til tross for at det er kvinnene som ser ut til å måtte ta det største ansvaret for julegavehandelen sier flertallet at de gleder seg til juleshoppingen, sier Larsen.

Hele 52 prosent av kvinnene gleder seg til julegavehandelen, mens kun 26 prosent av den mannlige delen av befolkningen sier det samme.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken