NA24.no

Julejubel i butikkene

Sist oppdatert:
Snømangel og vårtemperaturer hindret ikke julehandelen i å bli en gullgruve.

Julehandelen satte fart på butikksalget. Detaljhandelsbedriftene i Norge økte omsetningen med 0,4 prosent fra november til desember i 2006, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Butikkhandel med andre nye varer, slik som klær, sko, elektriske varer, møbler og byggevarer, hadde en volumvekst på hele 7,1 prosent i perioden fra desember 2005 til desember 2006.

Totalt økte detaljhandelsbutikkene i Norge omsetningen med 4,6 prosent i desember i fjor sammenlignet med samme periode året før. Fra 2005 til 2006 steg verdiindeksen i gjennomsnitt med 5,1 prosent.

Uten justering for sesongvariasjoner omsatte detaljhandelsbutikkene i volum for 5,4 prosent mer i desember 2006 enn i desember 2005.

Stort salg av el-varer
Butikker med salg av elektriske husholdningsapparater, radio og fjernsyn økte omsetningen i verdi med 13,6 prosent fra desember 2005 til desember 2006. For butikker med bredt utvalg av jernvarer, fargevarer og andre byggevarer steg omsetningen med 8,2 prosent i samme periode.

I en forhåndsrapport fra Handelsbanken spådde økonomene en nedgang i detaljomsetningen fra 0,4 prosent til 0,1 prosent. Markedskonsensus spådde en oppgang til 0,5 prosent.

«Vårt noe lave estimat beror dels på vår tro om et endret handelsmønster, spesielt ved jul, i retning av at folk handler mer kvalitet og mindre kvantitet. Det brukes absolutt ikke mindre penger på julehandelen, men det handles altså dyrere varer. I og med at detaljomsetningen er en volumindeks, spiller dette en rolle. Vi tror derfor at sesongfaktorene har blitt mindre. I og med at SSB operer med de gamle sesongfaktorene, vil dette gjøre at desember-noteringen vil komme lavt inn».

Økt konsum
Sesongjusterte tall viser en økning på 0,7 prosent i varekonsumet fra november til desember. Hastekjøp av miljøfiendtlige biler før nyttår trakk indeksen opp. Samtidig gikk bensinforbruket noe ned, slik at den samlede bil- og bensinkonsum økte med 7,1 prosent.

Ifølge de sesongjusterte tallene gikk konsumet av mat- og drikkevarer litt opp i desember sammenlignet med måneden før. Mildt vær i julemåneden førte derimot til at forbruket av strøm og andre energiformer gikk ned med 5 prosent. Det var også en svak nedgang i kjøpet av andre varegrupper som klær, sko og møbler.

Varekonsumet i desember var 3,4 prosent høyere enn samme periode året før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere